Noszlop nem felejti híres szülöttét

Méltó módon készült a noszlopi hagyományőrző csoport, hogy megemlékezzen a falu neves szülöttéről, Gaál Sándorról, a veszprémi Király-díjas karnagyról, zeneszerzőről, zeneiskolai igazgatóról.

Jákói Bernadett

Az emlékkőnél Márkusné Vörös Hajnalka a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület nevében koszorút helyezett el

Forrás: VMHE

Gaál Sándor veszprémi tevékenységét többen ismerik, azt már kevesebben tudják, hogy Noszlopon született, szülőházának helyén jelenleg egy korábban felállított emlékkő áll, ahol az emlékezők évente októberben, a karnagy születésének emléknapján helyezik el a kegyelet virágait, mécseseket gyújtanak. Szorgos kezek gondoskodnak minden évben a parkosításáról.

Október második hétvégéjén a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület, Veszprém Város Vegyeskara, valamint a helyi önkormányzat képviselői, a Noszlopi Nemzedékek Hagyományőrző Csoportja emlékezett, de eljöttek leróni tiszteletüket az Alkohol- és Drogsegély Ambulancia gondozottjai is.

A szabadtéri megemlékezést követően a református templomban Sárközy Gergely igehirdetése után Erdélyi Ágnes, Veszprém Város Vegyeskarának karnagya ismertette Gaál Sándor életútját, majd ezt követően saját előadását kísérte a templom elektromos harmóniumán.

Az emlékkőnél Márkusné Vörös Hajnalka a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület nevében koszorút helyezett el Fotó: VMHE

Az emléknap ünnepi nyitányaként Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület elnöke méltatta a néptanítók áldozatos munkáját, zárásként pedig Gaál Sándor megindítóan szép ihletésű búcsúdalát hallhatta az emlékező közönség, szinte keretbe foglaltatott az életmű.

A megemlékező rendezvény tervezett falusétáját a rossz időjárás meghiúsította, ennek ellenére emlékezetes órákat élhettek át a Gaál Sándorra emlékezők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában