Elbírálták a pályázatokat

2022.03.11. 17:30

Több mint egymilliárd forint támogatást adnak a kulturális főváros keretében

Száznál is több kulturális programot és projektet támogat pályázati rendszerében az Európa Kulturális Fővárosa idén.

Marton Attila

Mike Friderika Fotó: Penovác Károly/Napló

A Veszprém–Balaton 2023 Zrt. tavaly írt ki pályázatot kulturális és művészeti programok megvalósítására hét tématerületen. A kiírásra közel 350 ötletpályázat érkezett be, amelyekből az első rostán 154 jutott tovább tavaly, a pályázóknak ezután részletesen ki kellett dolgozniuk a projekttervüket, mondta el Mike Friderika, a VEB 2023 EKF programfejlesztési igazgatója. A bírálóbizottság – amely az EKF kulturális projektmenedzserei mellett független, külsős szakértők értékelése alapján hozott döntést – a második körbe bekerült pályázatokból 113-nak ítélt oda támogatást. Az EKF összesen mintegy 1,2 milliárd forintot oszt szét a pályázók között a következő hónapokban, a legkisebb támogatási összeg félmillió forint, a legnagyobb megközelíti a 100 millió forintot. A támogatott programokat idén szervezik meg a projektek gazdái. Az EKF a benyújtott forrásigény nyolcvan százalékát előfinanszírozási keretek között elérhetik a nyertes pályázók, a megítélt támogatás húsz százalékát utólag fizetjük ki, részletezte Mike Friderika. A 113 projektből 75-nek van egyszerre veszprémi és régiós vonatkozása, míg 52 projekt csak a régióhoz kapcsolódik.

 

 

A programfejlesztési igazgató elmondta, a pályázatok között a legnagyobb számban zenei projektek nyertek el támogatást. Több veszprémi kórus nyert támogatást, míg a KEMP dalszerző tábor helyszíne Veszprém lesz idén. A pályázatnak köszönhetően folytatódik a hagyományos nagy rendezvények fejlesztése az EKF támogatásával, így az Utcazene fesztivál, a VeszprémFest, az Auer Hegedűfesztivál vagy a Veszprémi Petőfi Színház rendezvényei – a Lélektől lélekig Érzékenyítő Fesztivál és a Rátonyi Róbert Operettfesztivál – mellett a Kabóca Bábszínház által szervezett Kabóciádé, továbbá a Pannon Várszínház a Tánc Nemzetközi Kortárs Fesztiválja is forráshoz jut.

 

 

Veszprémben a Vetési gimnázium nyert támogatást egy összművészeti programsorozatra, a Középiskolai Kollégium alapítványa a diákokat megszólító programra kap forrást, míg a Veszprémi Tankerületi Központ tanévzáró pikniket szervez a középiskolásoknak. A Pannon Egyetem a Pannon Kultúrklub rendezvényeire, míg a Fenyves Malom a történeti kiállításának fejlesztésére fordíthat támogatási összeget. A Jeruzsálemhegyi Baráti Kör a kavicsfogú álteknős szobrának megvalósítására nyert el forrást, valamint több kisebb civil szervezet kap támogatást a programjaira, amelyeknek az EKF közterei adnak otthont.

 

 

A régió programok közül a többi között a keszthelyi KultUdvar nevű eseménysorozatot és az 1 bor, 1 vers rendezvényt is dotálja az EKF. Izgalmas újdonság, hogy a pályázaton elnyert forrásból egy új kis fesztivált összművészeti rendezvénysorozatot szervezhetnek meg a Lesence-völgyben és környékén, ahol öt falu – Balatonederics, Lesenceistvánd, Zalahaláp, Hegymagas, Uzsa – fogott össze, hogy LesenceArt néven indítsa útjára új kezdeményezését. Szintén a pályázati rendszernek köszönhető, hogy a somogyi bábtáncoltató betlehem tradícióját népszerűsíti a Marcali Múzeum vezetésével több település az idei adventi időszakban.

 

 

Az EKF felhívása számos egyesületet, civil szervezetet mozgatott meg, és új kezdeményezések indulhatnak el. A Bazaltiskola nevű projektben fiatal építészek álmodtak három tanúhegyre olyan programot, amely a természetben történő tanulást népszerűsíti, míg a divattervező testvérpár alkotta Romani Design társadalmi felelősségvállalás programjában Berhidán kezdenek oktatási programot helyi és környékbeli fiataloknak divatról és kézműves technikákról. A pályázatokkal a régiós fesztiválokat is támogatják – például Kapolcska, Kőfeszt, Klassz a parton –, utóbbi esetében például a gyermek- és családi programokat bővíti a pénzügyi forrás.

 

 

Mike Friderika kiemelte, a jövő évre vonatkozó kulturális és művészeti pályázatokat áprilisban írja ki az EKF, így nyár végéig döntés születhet a támogatásokról. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában