Kiállításmegnyitó

2022.05.28. 15:00

Csere-hegyi kilátó Alsóörsön: panoráma száz kilométerre és 40 településre

Hiteles dokumentumokból, tudósításokból és természeti képekből állandó kiállítást nyitottak meg Alsóörsön, a Csere-hegyi kilátó galériájában a minap.

Kovács Erika

Forrás: Kovács Erika/Napló

A kilátó Padányi Gulyás Jenő, a híres építészmérnök tervei alapján épült 1935-ben, a 298 méter magas alsóörsi Csere-hegyre. 

Kontrát Károly országgyűlési képviselő közösségi kincsnek nevezte a kilátót. – A magyar tehetséges nemzet, melynek van jövője - fogalmazott az esemény apropóján. 

Hebling Zsolt polgármester és Kontrát Károly országgyűlési képviselő a megnyitón
Forrás: Kovács Erika/Napló

Hebling Zsolt polgármester, a Kilátóért Alapítvány (KA) kuratóriumi tagja felidézte, a reneszánsz stílusú építmény a Balaton-felvidék első kőből épült kilátója, melyhez a jellegzetes, helyi vörös homokkövet használták fel, és szerepel a helyi értéktárban. A tó, valamint Magyarország egyik legszebb turistalátványossága hírében áll. A kilátó a múltban romokban hevert, majd leégett. Megmentéséért Perger Ferenc és családja a ’90-es években létrehozta a KA-t, melyhez 2001-ben az önkormányzat is csatlakozott, azóta közös a működtetés. 

A polgármester méltatta az építmény 2003-ban történt rendbetételét, majd a kilátót Pál Béla korábbi képviselő jelenlétében nyitották meg újra. Elhangzott, a kilátóból 100 kilométeres körzetben 40 települést lehet látni, és népszerűségét jelzi, hogy hétvégén átlagosan százan keresik fel. A község elöljárója kiemelte a megújítást kísérő összefogást, mely a Széchenyi-terv támogatásával valósult meg. 

A kilátóból 100 kilométeres körzetben 40 települést lehet látni
Forrás: Kovács Erika/Napló

Perger Ferenc, a KA kuratóriumi elnöke felidézte, a kezdeti megnyitás után a kilátóban fajanszbevonatú cserépkorsókat állítottak ki, majd később az Alsóörsi Festőőrs kiállításának adott helyet. Az újabb hasznosítást jelentős kutatómunka előzte meg, miután a mostani kiállításon hiteles dokumentumokat, tudósításokat, a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal együttműködve a környék élővilágát bemutató természeti fotókat helyeztek el. 

Az alapító-elnök szerint nagyon fontos, hogy a kilátót mint helyi és történelmi értéket a fiatalabb korosztály körében is népszerűsítsék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!