„Repül a nehéz kő

2022.07.17. 16:03

Toldi története töltötte meg a veszprémi udvart

A Pannon Várszínház szervezésében, a Forte Társulat a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa által támogatott ÉLJ!- Udvarszínház keretén belül csütörtökön mutatta be Arany János Toldi című előadását.

Horváth Virág

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Szabadság tér 15. (volt Napló szerkesztőség) udvarán rendezkedett be a Pannon Várszínház új projektjének, az ÉLJ! – Udvarszínháznak a FORTEpiano udvar névre keresztelt előadáshelyszíne. A helyszínt egy nagyon üdítő mozgásszínházi előadással avatták fel. Arany János klasszikusa, a Toldi című elbeszélő költemény kortárs mozgásszínházi formában talán első hallásra merésznek tűnik, ám a Forte Társulat úgy ötvözi a régit az újjal, a testet a szöveggel, hogy kisidő eltelte után már nem is érezzük disszonánsnak a látottakat. Az elbeszélő költemény hangzó szövegként elevenedik meg, Arany János nyelvén, régiesen, ami talán a mai fiatalságnak néhol érthetetlen vagy zavaró lehet. Az előadás menete, a tánc és a testek mozgása, a társulat összhangja és „testbeszéde” viszont olyan új típusú élményt kapcsol hozzá, ami egyértelműsíti és világossá teszi a történet eredeti mondanivalóját.

 

A szöveget nem változtatta meg Horváth Csaba, rendező, ám a látvány megvalósítása távol áll azoktól az emlékektől, ahogyan iskolás korunkból visszaidézhetjük Toldi alakját. Ki Toldi a darabban? Senki és mindenki. Hét test csupán, három nő és négy férfi a színpadon, akik homokként állnak össze alakként, majd olvadnak vissza a homokos part síkjába. Hol kiemelkedik egy-egy hős Toldi kép, hol elnyeli őt a hét test. A narratív, vagy olykor függőbeszédszerű szöveget az aprólékos mozdulatok sora stilizálja.

Az udvarban nincs zene, nincsenek fények, de még színpad vagy díszlet sincs. A falevelek, a fűszál, melyekbe kapaszkodnak, az épületek kiszögellései, melyekre ráugranak, a létrák, amelyekre felmásznak: mint az udvar adottságai. Adott tehát egy régies szöveg, egy kortárs mozgásforma és a már adott tér – de ami a legfontosabb, a nézők nyitottsága és képzelőereje.

A Toldi a Forte Társulat udvarszínházi előadásában olyan egyedi élményt nyújt, és olyan teljesen új értelmezési lehetőséget, amelyet fiatalok és idősek egyaránt élvezhetnek. A Toldi című előadást július 21. csütörtök 18:00, július 22. péntek 18:00 és augusztus 19. péntek 18:00 órától is láthatja a közönség a FORTEpiano udvarban, a Szabadság tér 15. szám alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában