Gyülekezeti túrák a természetbe

2022.08.14. 08:00

Hat éve alakított ki kapcsolatot a finnországi Turkuval Bakonytamási közössége

„Több tér, lehetőség bezárult előttünk az elmúlt időszakban a koronavírus-járvány miatt, ugyanakkor újak felé nyitottunk, túrákat szerveztünk a természetbe, áhítattal egybekötve” – mondta el Szakos Csaba bakonytamási evangélikus lelkész. Gyülekezetük finn testvérkapcsolata pedig abban erősítette meg: nem az számít, hány tagú egy közösség.

Rimányi Zita

A bakonytamási evangélikusok gyakran használják az ének felemelő erejét, többek között közösségépítésre

Forrás: Gyülekezet

– Amikor kirándultunk a hívekkel, együtt rácsodálkoztunk a természet változatosságára, hasznos tanácsokat kaptunk a túravezetőktől környezetünk felfedezéséhez. Egy gyógyszerész a növényeket ismertette meg a velünk tartókkal, én a gombákról beszéltem. Minden alkalommal szép számban összejöttünk, ami egyébként is jellemző rendezvényeinkre – mondta Szakos Csaba. – Nyár elején az iskolásokkal tanévzáró istentiszteletet tartottunk, amelyen a gyerekek szerepeltek. Hasonlóképp, ahogy húsvétkor, a hittanosok és énekkarunk műsort adott, és ahogy anyák napján a diákok ritmushangszereket vehettek a kezükbe, közös örömzenélésben vehettek részt. Idén a vakáció alatt családi tábort szerveztünk Balatonszárszón, és nemrég jöttem haza Berekfürdőről, ahol református lelkésztársammal együtt vezettem a tábort, ahova a Kárpát-medence több részéből érkeztek magyar ajkúak – sorolta a lelkész. 

Azt szintén felidézte kérésünkre, hogy amikor Celldömölkön szolgált segédlelkészként, ott épp elhalványult, lassan megszűnt a finn testvérgyülekezettel korábban kialakított kapcsolat. Szívesen folytatták volna, de nem sikerült újraindítani – ennek emléke megmaradt benne. Ezért amikor már Bakonytamásiba került és mód nyílt rá, Turku evangélikus gyülekezetével igyekezett együttműködést megalapozni. 

Hat éve jutott el először a bakonytamási evangélikus gyülekezet küldöttsége Finnország legrégebbi városába, amit a következő esztendőben viszontlátogatás követett, majd több hasonló. 
Szakos Csabától tudjuk, hogy Turkuban több evangélikus gyülekezet működik, a bakonytamásiak a Mihály-templomhoz tartozóval kötöttek megállapodást, az mintegy húszezer lelket számlál, ott kilenc lelkész szolgál. Ehhez képest a bakonyi faluban található egészen kicsi. Ám az elkötelezettség nem ezen múlik, és az sem, hogy mennyi mindent tudnak adni a a másiknak az egymásra figyelő emberek – mindebben megerősítették hitét a lelkésznek a testvérgyülekezeti kapcsolat során szerzett tapasztalatok, és a turkui közösségnek is lelket fel­emelő tanulságokkal szolgáltak a magyarországi élmények, a bakonytamási gyülekezet gazdag programkínálata. 

A pandémia miatt ugyan a személyes találkozásokat a testvérgyülekezetek elhalasztották, de például, amikor a Mihály-templom létrejöttének századik évfordulóját ünnepelte, online vettek részt a köszöntésben a bakonytamásiak. S már többször, más apropók alkalmával szintén videóüzenetet váltottak a két országban élő hívek. 

Szakos Csaba szerint példamutató, ahogy Turkuban a fiatalabb korosztályok tagjai­val foglalkoznak, ahogy felkészítik őket a konfirmációra, ami náluk még nagyobb ünnep, mint nálunk. 
Csatlakozhatott a lelkész egy olyan finnországi ifjúsági keresztény zenei találkozó- hoz korábban, amelynek testvérgyülekezetük volt a házigazdája, és több ezren vettek rajta részt. Ha ilyen méretű rendezvényt nem is szervezhetnek, Bakonytamásiban is erősíti az összetartozás érzését a zene, a rendszeres közös éneklés. 

– Hálás vagyok azért, hogy gyülekezetünkhöz sokan tartoznak olyanok, akik meghallják a hívó szót, így a jó együttműködés során közös erővel sok ötletet tudunk megvalósítani. Hasonlóképp nagy segítséget jelentenek az állami pályázati források, így újulhat meg templomunk és a gyülekezeti ház egy része, vonzóbbá válhat a helyieknek, az átutazóknak, hiszen minden hozzánk betérőt szívesen fogadunk – hangsúlyozta a lelkész. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában