Európa kicsinyben

2022.08.22. 17:30

Kézműves fesztivált és német napot szerveztek Herenden

Hetedik alkalommal szervezték meg a Herendi kézműves fesztivált az ünnepi hétvégén. A szombati német napon bemutatkoztak a kultúrcsoportok, nemzetiségi bemutatót tartottak.

Balla Emőke

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A háromnapos programsorozat pénteken a Pesovár Ernő Művelődési Házban kézműves kiállítással kezdődött, a tárlathoz idén is csatlakozott a Herendi Vizuális Műhely, az alkotók legújabb festményeiket mutatták be, a Herendi Porcelánmanufaktúra világszerte elismert remekeit is láthatták a látogatók. A részt vevő kézművesek bemutatót tartottak a parkban, bárkit megtanítottak mesterségük fortélyaira. A Pesovár-táncünnepen ajkai, tapolcai, vörösberényi és herendi néptáncegyüttesek léptek fel, este Tabáni István koncertje aratott nagy sikert a porcelánmanufaktúra parkolójában felállított sátor nagyszínpadán, majd a Long Story Short és a Cherry lépett színpadra. 
A nemzeti ünnepen tartották meg a német napot, „Unsere Wurzeln – Európa kicsinyben” címmel, ahol a térségben élő német nemzetiség gazdag hagyománykincsét ismerhették meg az érdeklődők. Tál Zoltán keszthelyi plébános celebrált német nyelvű szentmisét, majd Altai Elvira nyitotta meg a rendezvényt. Herend alpolgármestere felidézte a magyarországi németség történetét és arról beszélt, hogy a magyarok a svábokat szorgalmas, mértéktartó, fegyelmezett, racionális, tudatos emberekként ismerik. Véleménye szerint fontos az összefogás, az, hogy nemzeti identitásunkat, kultúránkat megőrizzük, a szülők, nagyszülők örökségét továbbvigyük. Heilig Ferenc, a Veszprém Megyei Német Önkormányzat elnöke köszöntőjében felhívta a figyelmet az októberi népszámlálás fontosságára, ahol ugyan nem kötelező válaszolni a nemzetiségi kérdésre, mégis tegyék meg, biztatta a résztvevőket. Legyünk büszkék német nemzetiségünkre, mondta. A programban Úrkút, Hidegkút, Ganna, Kislőd, Városlőd, Herend és Bánd népviseletét láthatták a nézők, Herend, Úrkút, Városlőd és Gyulafirátót kultúrcsoportjainak bemutatója mellett vidám történeteket mesélt Novák Lara úrkúti, Malasits Péter és Csekényi Franciska városlődi nyelvjárásban, a részt vevő települések sváb ételeit is megkóstolhatták a vendégek.

Az államalapítás ünnepén Ovádi Péter országgyűlési képviselő mondott beszédet, majd Király Béla koreográfus Style and Passion Dance együttese az István, a király koncertshow-t mutatta be, végül az FG-4 Illés-Fonográf Emlékzenekar adott koncertet. 
Vasárnap folytatódtak a kézműves programok, a színpadon a 100 Folk Celsius, a Vitorlák Music Band, az Új Bojtorján együttes szórakoztatta a közönséget, a sztárvendég Marcellina volt, aki fergeteges hangulatot teremtett. A herendi kézműves fesztivál a Pesovár Ernő Művelődési Ház szervezésében, az Európa kulturális fővárosa, a város és a helyi vállalkozók összefogásával valósult meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában