Versek és dalok

2022.12.07. 12:00

Fények estje az eplényi Bóbita házában

Fények estje címmel rendhagyó karácsonyi kulturális programot rendezett Justin Andrea és Pócsik József advent második hétvégéjén az eplényi Bóbita házában.

Szabó Péter Dániel

Gianfranco Campanari, Körmöci Judit, Pócsik József és Justin Andrea előadása után felgyúltak az ünnepi fények az eplényi kertben

Fotó: Szabó Péter Dániel

– Közel húsz évvel ezelőtt, 2004 decemberében a hollandiai Delft városában találkoztam először a Fények estje kezdeményezéssel. Andrea lányom ott élt akkor, s hozzá érkeztem látogatóba. Egy ködös, téli estén kettesben igyekeztünk az óváros felé. Az 1300-as évek végén épült templom tövéhez érve láttuk, hogy a tér megtelt emberekkel. Mindenki énekelt, egy színpadról zenekar kísérte őket. Mit is csatlakoztunk. Amikor a hollandok meghallották a számukra idegen magyar nyelvet, maguk közé vontak minket. Végül egy közös visszaszámlálást követően felgyúltak a téren a karácsonyi fények. Éreztem, hogy ezt a hangulatot magammal fogom hozni Magyarországra, s minden évben fel fogom idézni. Négy esztendővel később a bakonyoszlopi gyermekotthonba kerültem intézményvezetőként. Munkatársaimmal a szeretetet, a biztonságot próbáltuk megadni az ott élő gyermekeknek. Már az első adventkor előálltam az ötlettel, hogy rendezzük meg a Fények estjét a Bakonyban is. Jöjjünk össze mindannyian, terítsünk asztalt, énekeljünk és mondjunk verseket, gyújtsuk meg a fényeket. Tíz éven át így ment ez, a gyerekek nagyon megszerették. A mi ünnepünkké vált, a nagy családé – mondta el az eplényi Bóbita háza udvarán tartott rendezvényen a házigazda, Justin Andrea.

Szomszédok és barátok látogattak el az első alkalommal, ám hagyományteremtő szándékkal megrendezett karácsonyi programra
Fotós: Szabó Péter Dániel

Hozzátette, néhány hete azzal a gondolattal ébredt, hogy lakhelyén, Eplényben is megrendezi a Fények estjét. Advent második szombatján bakonyi vendégházuk udvarára hívta és várta a barátokat, ismerősöket, szomszédokat. Akik jöttek is szép számmal, mintegy harmincan fogadták el a meghívást, nézték és hallgatták az erre az alkalomra összeállított, karácsonyi hangulatú verses-zenés ünnepi műsort, amelyben a házigazdák, Justin Andrea és Pócsik József mellett Körmöci Judit és Gianfranco Campanari lépett a közönség elé, míg Kiss János a technikai háttérért felelt.
A versek és dalok után aztán – ahogy Hollandiában – együtt számoltak vissza tíztől a megjelentek, s végül felgyúltak az udvaron az ünnepi fények, megkoronázva ezzel a programot, ami jó hangulatú beszélgetéssel és szeretetvendégséggel zárult Eplényben.
– Nem titkolt célunk Andreával hagyományt teremteni a rendezvénnyel, a jövőben szeretnénk egyre bővülő körben megnyitni udvarunkat a közönség előtt. A Fények estjét minden évben advent második szombatjára tervezzük, de a tavasszal és nyáron is szeretnénk kulturális programokat szervezni – mondta el lapunknak Pócsik József.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában