Felolvasóest

2023.02.25. 19:00

Egyre nagyobb szükség van Wass Albert gondolataira

„Magyar mivoltodat, az Úr legszebb ajándékát, meg ne tagadd soha!” – hangzott el a Wass Albert-felolvasóesten, melyet már tizenkettedik alkalommal rendezett meg a Hét Csillag Kulturális és Sportegyesület.

Haraszti Gábor

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

Mostanra már hagyománynak mondható, hogy február végéhez közeledve világszerte egyszerre hangzanak fel Wass Albert szavai. Idén az erdélyi magyar író és költő emlékére közel 60 helyen tartanak felolvasást. Pápán a mostani a 12. alkalom volt, melyen ismét versek, prózai részletek hangzottak el az Edvy Malom Fogadóban, ahol Pintér Péter, az egyesület elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Úgy gondolom, mindenképp hiánypótló rendezvény ez a felolvasóest, a világ változásával az ilyen alkalmak jelentősége felértékelődik. Szerencsére az elmúlt években sok előrelépés történt Wass Albert megítélését illetően, bekerült például a Nemzeti alaptantervbe. Döntő többségben Wass Albert művei kerültek be a műsorrendbe, de voltak más költők megzenésített versei is, emellett több civil szervezet is fellépett. Azt gondolom, kevés hozzá hasonló költő van a magyar költészetben, ilyen terjedelmes életúttal kevesen rendelkeznek – mondta a szervező.

Az eseményen felléptek a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc AMI, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület táncosai és a Munkácsy iskola tanulói, valamint az Allegro AMI népzenekara is színesítette a programot. A rendezvényen megemlékeztek Bartha Józsefről, aki tavaly hunyt el. Bartha József a holtmarosi közösség lelkészeként és az erdélyi Czegei Wass Albert Alapítvány vezetőjeként a kezdetektől segítette és támogatta rendezvényt, melyet több alkalommal személyesen is megtisztelt jelenlétével. Az este folyamán családja számára gyűjtést szerveztek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában