Kisbojtárok bárányterelő húsvéti túrája

2023.04.04. 14:00

A juhászok szokásait ismerték meg játékos kiránduláson gyerekek

Nyuszi indította a rajtnál a kisgyermekes családokat, térképet kaptak tőle és miután az abban jelzett útvonalon teljesítették a vidám, ugyanakkor a hagyományokra alapozott bárányterelő feladatokat, ugyancsak a nyuszinak öltözött játékmester fogadta őket a célban.

Rimányi Zita

Nyuszijelmezes szakember segített a rajtnál és a célban a játékos kirándulásra jelentkezőknek

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Kelj fel komám, ne aludjál, elveszett a csengős bárány, ezért kisbojtárok kerestetnek báránykák összeterelésére – ezzel a felhívással hirdette meg Bolondos húsvéti túra elnevezésű április 1-i rendezvényét a Békefi Antal művelődési ház. Még a könyvtár előtt kialakított rajtpultnál szólítottunk meg egy résztvevő családot. 

– Szeretünk túrázni és ez egy jó családi programnak ígérkezett. Amikor megtudtuk, hogy megtartják, rögtön úgy alakítottuk időbeosztásunkat, hogy eljöhessünk, készültünk rá – mondta el Kovácsné Mühlbauer Zsuzsa és Kovács Gyula. A két fiatal páliháláspusztai szülő két óvodás gyermekükkel, Csobáddal és Abigéllel nevezett be a kirándulásra, a harmadik még csak húsz hónapos, őt nagyszülőre bízták. Kislányuknak felajánlották, ha elfárad, az édesanya hátán lévő hordozóba ülhet. A kisfiú izgatottan nézegette a térképet. Az a szép férfi keresztnév, amit visel, eredete szerint épp azt jelenti, hogy pásztor, a Csaba kicsinyítőképzős alakja. 

Akárcsak a többi jelentkező, nyilakat követhettek és nyusziábrák segítették az eligazodást. Az igazoló állomásokon kellett teljesíteni a kihívásokat. Litter Beáta, a művelődési ház munkatársa elmondta, hogy például tobozbárányokat kellett nyúlugrásban összegyűjteni. Máshol életkoruknak megfelelő méretű kereplőt kaptak a gyerekek, azt kellett megszólaltatniuk. Megtudták közben, hogy úgy tartjuk, húsvétkor a harangok elnémulnak, Rómába repülnek, ezért ilyenkor a néphagyományok szerint például Olaszfaluban kereplővel jelezték az időt a legények, és házról házra adományokért is jártak így hangoskodva, zajt keltve kerepeltek. A játékos ismeretszerzés keretében arról is hallhattak, hogy a bárányokat nem kondások vagy gulyások, hanem juhászok őrizték, kitalálhatták, hogy a számadó juhásznak rézfejű kampósbotja volt, a végével elkaphatta a jószág lábát. Az említett kondásoknak pedig a Bakonyban jól jött a félvaddisznók terelgetésekor a kisfejsze, oda-odacsaptak vele saját épségük védelmében. A pásztorkészségről kiderült, hogy a dísze volt a szakmabelieknek, az övükön hordták, eszközkészletüknek volt ez a neve, beletartozott a tűzgyújtáshoz használatos holmi, kova, tapló, kés, egyebek. Igényesek voltak ezek kinézetére, ugyanis így mutatták meg, hogyan bánnak természetes alapanyagaikkal, milyen jól tudnak csontot faragni, bőrt megmunkálni. 

Kovácsné Mühlbauer Zsuzsa és Kovács Gyula két óvodás gyermekükkel, Csobáddal és Abigéllel izgatottan nézegette a térképet benevezéskor a zirci könyvtárnál
Fotós: Rimányi Zita/Napló

Egészen a Pintér-hegyi parkerdőig, a Fiatalító-forrásig eljuthattak a túrázók. Több mint öt kilométer megtétele után a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóház udvarán csatlakozhattak a pásztorvigadalomhoz, finom tavaszias fogásokat fogyaszthattak el. Itt tudtuk meg a nyuszitól, hogy összesen 42-en vettek részt a rendezvényen, köztük 24 gyermek. A legkisebb egyéves volt, és érkezett család Veszprémből is a zirci programra, amelynek a megszervezését, lebonyolítását az Erdélyi Baráti Kör Egyesület és más helyi civil szervezet segítette. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában