Kiállítás a Papírkutyában

2023.04.03. 17:30

Szalai Attila kalapot emel karikatúráival a tehetségek előtt

Szalai Attila Szabadkán élő és alkotó karikaturista műveiből nyílt kiállítás április 1-én, szombaton a Papírkutya Kultúrbisztróban. A művésszel Ladányi István, a Pannon Egyetem oktatója, irodalomelméleti és irodalomtörténeti egyetemi docens, a veszpremi Ex Symposion alapítóinak egyike beszélgetett a megnyitón.

Benkő Péter

Fotó: Benkő Péter

 

A beszélgetés alapját a kezdetek adták, erről faggatta Ladányi István a karikaturistát, főként arról, hogyan válik egy agrármérnök művésszé. Szalai Attila elmesélte, tehetségét édesanyjától örökölte, aki már az ötvenes években festett, fia pedig tizenéves korától folyamatosan rajzolt. Tudatossá, célzottá a 90-es években vált tevékenysége, amikor a vajdasági Magyar Szó, a Szabad Hét Nap, az Ošišani jež, a Mézeskalács, illetve alkalmanként a Magyar Nemzet is közölte munkáit. – Volt egy időszak, amikor adott cikkhez hiányzott a fotó, s a főszerkesztő felkért, ábrázoljam rajzban az interjúalanyt. Így lettem portré-karikaturista, ettől kezdve éreztem a késztetést, hogy ezt a vonalat tovább vigyem – hangzott el.

Szalai Attila domináns témáit sportolók, zenészek adják, de bárkit megrajzol, mert mindenkit meg lehet, hangsúlyozva jellegzetes vonásait, így az első pillantásra felismerhetők alkotásai. – Olyan embereket rajzolok szívesen, akikre felnézek. Kiváló színészek, sportolók, akiknek biztosan vannak hibái, lehetne rajtuk picikét gúnyolódni, de én inkább meghajolok és emelem a kalapomat előttük. Ha sportolókról, zenészekről készítek portrét és van alkalmam találkozni velük, eredeti akvarell-karikatúrát viszek nekik, annak súlya van – hangsúlyozta a művész.

Fotó: Benkő Péter

Lapunk kíváncsi volt arra, mikor és kit ábrázolt legelőször a műfajban. Az alkotó elmondta, 14 esztendős korában, 1978-ban a Fonográf együttes koncertezett Szabadkán. Megrajzolta Szörényit és az egész zenekart, s mindannyiuktól kapott érte autogramot. Óriási inspirációt jelentett ez számára. Később aztán jött Puskás Öcsi, Novak Djokovic, Gera Zoltán és más sportolók, zenészek.

Másik kérdésünkben azt feszegettük, mennyire jelenik meg a kritika egy-egy művén. – Nem hiszem, hogy a műfaj feladata feltétlenül a csipkelődés, ettől a vonaltól, bár eleinte megvolt, eltávolodtam. Vallom, egy portrékarikatúra, egy rögtönzött kroki sokszor többet elárul a kiszemelt és megörökített személyről, mint sok komolynak tűnő szöveg vagy egy fél élet – vallja Szalai Attila, aki műveivel, ma már 5-6 ezer darabos gyűjteményével egyedülállót teremtett. Nem véletlen, hogy a Manchester United – melynek fanatikus szurkolója – hazai rajongóinak szóló oldala, a ManUtdFanatics rendszeresen publikálja karikatúráit.

Veszprémben egy hónapig lesznek megtekinthetők a szabadkai alkotó munkái. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában