140. évforduló, 140 műtárgy

2023.06.21. 11:30

Épül az Egry-kiállítás

Elkezdődött az Egry 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállítás rendezése a Laczkó Dezső Múzeumban kedden.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, Egry József születésének 140. évfordulója alkalmából az alkotó 140 műtárgyát bemutató kiállítással nyitja meg újra kapuit a teljesen megújult Laczkó Dezső Múzeum június 24-én, szombaton. 

A tárlat rendezése és a szombati megnyitó előkészületei kedden már gőzerővel folytak az intézményben. A tárlaton Egry József balatoni letelepedése, 1916 után készült művei lesznek láthatók, amelyeket párhuzamba állítanak a mester két olaszországi tanulmányútján készült tengert ábrázoló alkotásaival. A tárlatra tíz közgyűjteményből – például Keszthelyről, Nagykanizsáról, Pécsről, Győrből és a Szépművészeti Múzeumból – és több magángyűjteményből kölcsönöztek alkotásokat – a festmények mellett négy fafaragást is –, ugyanakkor a kiállítás gerincét a Laczkó Dezső Múzeum saját anyaga adja: az intézmény gyűjteményében több mint 50 műalkotás, továbbá fényképfelvételek, skiccek és levelek is találhatók Egry Józseftől. 

A kiállítás június 24-én, szombaton 16 órakor kezdődik, megnyitót mond Nyáry Krisztián író, irodalomtörténész, közreműködnek a Snétberger Alapítvány fiatal tehetségei. Bár Nyáry Krisztián 19 órakor kezdődő tárlatvezetésére már beteltek a helyek, 22 órától Sipos Anna, a kiállítás kurátora tart tárlatvezetést, amelyen e-mailes regisztrációval lehet részt venni. A tárlat október végéig látható. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában