Programok

2023.08.03. 20:00

Sokszínű programkavalkáddal jön a Herendi Kézműves Fesztivál

A jövő hétvégén – augusztus 11-től 13-ig – várja az érdeklődőket a Herendi Kézműves Fesztivál. A háromnapos eseményen a kézművesség lesz a középpontban, kiegészülve a kulturális programok színes kínálatával.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó

Ovádi Péter országgyűlési képviselő elmondta, a régió azért lehet Magyarország egyik legélhetőbb térsége, mert itt működik az összefogás, amire jó példa a Herendi Kézműves Fesztivál.

– Ha végignézünk a programokon, akkor egyértelmű, hogy a szervezők jó érzékkel álmodták meg azt – fogalmazott Ovádi Péter. – Amikor a térség polgármestereivel dolgozunk, senki sem azon gondolkodik, hogy a közigazgatási határán belül megszűnik a teljesítőképessége. Ha pedig a herendi fesztiválra gondolunk, amit az Európa Kulturális Fővárosa program is felkarolt és támogat, akkor biztos, hogy a jóból többet kapunk, hiszen a lehetőségek az állami finanszírozás által szélesebbek.

Herend polgármestere, Jánszky Lajos László arról beszélt, mára hagyománnyá vált a Herendi Kézműves Fesztivál, melyet kilencedik esztendeje szerveznek rendületlenül.

– Egyértelmű volt, hogy csatlakozunk EKF pályázatához, hiszen azt a kultúrkincset, ami Herenden van, látniuk kell a Veszprémbe érkező vendégeknek is – mondta a városvezető. 

Kiderült, különböző helyszínekre várják a porcelánjáról világhíres városba az érdeklődőket, például építettek nemrég egy szabadtéri színpadot a tóra, lelátóval. 

– Igyekszünk rendezvényünkön herendieket is felléptetni, így a Süle Zsolt mellett az LGT-emlékzenekar és mások mellett a Bluesburry együttes is herendi kötődésű – derült ki szavaiból. 

Müller Mihály, az EKF sajtófőnöke ugyanakkor kijelentette, az Európa Kulturális Fővárosa program egyik nagyon fontos célja, hogy Veszprémet és a Balaton-régiót hosszú távon is láthatóvá tegye Európa kulturális térképén. 

– Herenden egészen különleges helyzetben vagyunk ebből a szempontból, hiszen Herend már akkor fent volt Európa kulturális térképén, amikor az Európa Kulturális Fővárosa programról még szó sem volt – mondta. – Azok az értékek, azok a hagyományok, amik itt vannak, egészen biztosan hozzásegítették az EKF programot, hogy Magyarországon öt másik várossal szemben elnyerje ezt a kitüntető címet Veszprém. Ha ezzel a kulturális évvel hozzásegíthetjük a térséget ahhoz, hogy jobban megismerje a világ, akkor már érdemes volt megrendezni a kulturális évadot. 

Kiemelte a herendi pályázat kapcsán a német nemzetiségi hagyományok ápolását és annak bemutatását a jövő hétvégi fesztiválon. 

– A másik pedig a családbarátság, hiszen eleve úgy van meghirdetve az egész program, hogy minden korosztály számára adjon értéket, izgalmat és értékes tartalmat – mondta Müller Mihály. – A családbarátság, a gyerekbarátság szintén alapérték az Európa Kulturális Fővárosa programban. Nem volt nehéz letenni a voksot amellett, hogy a Herendi Kézműves Fesztivál harmadszor is elnyerhesse az EKF program támogatását.

A Magyarországi Németek Országos Önkormányzata Hivatala veszprémi regionális irodájának vezetője, Hudi Katalin és Etlinger Gáborné, a Herendi Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a Unsere Wurzelnről, az Európa kicsiben elnevezésű német napról beszéltek részletesen, melyre vasárnap 14 órától kerül sor sok-sok programmal a Pesovár Ernő Művelődési Házban. Ám természetesen nemcsak egy nap és helyszín lesz, ugyanis a fesztivál már augusztus 11-én, pénteken elstartol két helyszínen. Szombaton és vasárnap pedig kora délelőttől késő estig tartanak majd a programok: koncertek, főzőverseny, táncgála, táncegyüttesek bemutatói várják a vendégeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában