Rendhagyó kísérlet

2023.09.05. 07:00

Különleges audiovizuális utazás volt az első Inota Fesztivál

Hatalmas sikerrel zárult az elmúlt hétvégén az egykori hőerőmű területén szervezett Inota Fesztivál, amelyen a különleges ipari környezetben a kortárs elektronikus zenei előadók mellett a vizuális alkotók is kitettek magukért.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Nem vitás, hogy merőben új színfoltot jelent az egyébként igen telített hazai fesztiváltérképen a Várpalota határában tartott négynapos rendezvény, ami rendhagyó kísérlet a volt hőerőmű ipari környezete és a kultúra közti párbeszédre. A fesztivál három fél összefogásának eredménye: a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program azon célja, hogy új kezdeményezések támogatásával, a rozsdaövezetek modernizációjával és helyi fejlesztésekkel növelje a régió vonzerejét, összetalálkozott az idén 18 éves NVC rendezvényszervező kollektíva és a Centrum Production elképzeléseivel.

A nyár utolsó hétvégéjén a zenészek és a vizuális alkotók belakták a két évtizede kis túlzással elhagyatottan álló komplexumot, a szabadtéren, a három óriás hűtőtorony „árnyékában” felállított nagyszínpad mellett audiovizuális produkcióknak adott helyet az egykori turbinacsarnok, a hatalmas kazántér és a művészettörténeti szempontból is lenyűgöző Béke Művelődési Ház. 

– A várakozásainkat már előzetesen felülmúlta az érdeklődés a fesztivál iránt, nagy örömünkre Magyarországról és külföldről egyaránt sokan érkeztek a rendezvényre, amit a nyitónapon a német zongoraművész, Nils Frahm koncertjével indítottunk el – mondta el Nagy Adrienn, az Inota Fesztivál projektmenedzsere.

Az Inota Fesztivál nyitónapján tartották meg a Béke Művelődési Ház színháztermében azt az egész napos inspirációs fórumot, amelynek fő célja az volt, hogy a hazai és külföldi előadók, a különböző tudásterületek képviselői között párbeszéd induljon arról, hogyan hasznosítható újra egy gyárkomplexum a kreatív ipar segítségével, jövőbe mutató és reálisan megvalósítható víziókon keresztül.

A konferencián Campanari-Talabér Márta, a házigazda Várpalota polgármestere elmondta, a Béke Művelődési Ház azon szocialista építészeti remekek közé tartozik, amelyek valóban védelemre és megóvásra érdemesek. Ráadásul komoly értékkel bíró képzőművészeti alkotások találhatóak az épületben – utalt a városvezető többek között Kovács Margit kerámia- és iparművész 1957-ben elkészült, s a ház ebédlőjében látható Körtánc című kétszer négyméteres domborművére.

Az Inota Fesztivál összművészeti felhozatalát erősítette, hogy a zárónapon a kortárs tánc-, színház- és mozgásművészetnek adták át teret a szervezők. Kezdésnek egy erőteljes modern darab (Dollár Papa Gyermekei: Úriemberek), majd zene és színház rendkívüli összefonódása (Forte Társulat: A helység kalapácsa), végül egy kiugróan izgalmas kortárs tánc performansz (Cryptic Bodies // Titkos testek) zárta a négynapos rendezvényt az inotai hőerőműben. 

A fesztivál jövője az EKF-program csak idén érkező jelentős támogatása miatt még kérdéses, a rendezvény megálmodói mellett azonban az Inotára látogató közönség is bízik abban, hogy lesz folytatás. 

– Elindultunk egy úton. Még nem tudjuk, merre vezet, de a fények már fokozatosan gyúlnak ki a két oldalán. Örülünk, hogy velünk együtt léptetek rá, és hogy rengetegen jeleztétek: jönnétek tovább. Az első Inota Fesztivál kapui most bezárulnak, mi még bontunk, helyre teszünk és takarítunk, egy ponton pedig jelentkezünk – közölték hétfőn közösségi oldalukon a szervezők.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában