Vers mindenkinek

2023.12.13. 11:30

65 éves a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad (képgaléria)

Vers a szomszédunktól, a munka- vagy egyetemi csoporttársunktól, vagy éppen a tanártól, akivel a szülő értekezleteken találkozunk. Olyan emberektől, akikkel egy városban élünk, akikre nap mint nap ráköszönünk az utcán.

Hankó András

A legkülönbözőbb korosztályokból kikerülő előadókat őszinte áhítattal hallgatta az Agóra zsúfolásig megtöltött kamaratermének közönsége

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Tudjuk, hogy 1958 nem tartozott a magyar történelem legszebb évei közé. Még javában tart a megtorlás, hajtják – ha nem is a korábbi vehemenciával – a nemzeti hagyományoktól idegen iparosítást, és már készítik elő a téeszesítés második hullámát. Semmi jó a láthatáron. Ilyen idők járnak, amikor Pintér Tibor előadóművész és népművelő, Fuchs Pál vegyész, valamint Borbély László előadóművész megalakítják az irodalmi színpadot. Aztán jönnek a magyar és külföldi költők hol lelket simogató, hol az elbódult fejekre ébresztésül jó vödör hideg vizet zúdító verseit a saját személyiségükkel átlelkesítő előadók. Éveken-évtizedeken át, hosszú sorokban. Pedig a társadalmi, gazdasági, és az azok nyomán kialakuló magándrámák egyre veszélyesebb hullámverései közepette némelykor végképp megpecsételődni látszik a műfaj sorsa. De mindig összeállt a következő műsor terve – és eltelt 65 év.

E két emberöltőnyi időnek állított emléket a 65 év – 65 percben című, december 11-i műsor, amelyet a magyar költészet halhatatlan remekműveiből szerkesztett Felföldi Gábor. A legkülönbözőbb korosztályokból kikerülő előadókat őszinte áhítattal hallgatta az Agóra zsúfolásig megtöltött kamaratermének közönsége. A taps természetesen kijárt a két, felvételről bejátszott alapítónak, Pintér Tibornak és Borbély Lászlónak is, akik már nem lehettek jelen a születésnapon. Ott volt viszont Horváth Imre, akit hatvan éve vont bűvkörébe a pódium varázslatos világa és azóta sem eresztett el. Bőven volt tehát megható pillanat. De a lényeg, hogy az irodalmi színpad ereje teljében van, a vonzereje láthatóan töretlen. Ezért a köszönet és a hála elsősorban a Veszprém kulturális életében fogalomnak számító színpadot immár negyedszázada vezető Szilvásiné Csordás Évát illeti.

Bízzunk benne, hogy az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat keltette szellemi pezsgés hatására más művészeti ágakban is megjelennek hasonló, a jóság és a szépség terjesztésének eszménye köré szerveződő közösségek. Porga Gyula polgármester, az ünnepi műsor egyik fővédnökének igaza van: csak az a város lehet sikeres, amelyet erős közösségek alkotnak. Mint amilyen a TIT Váci Mihály Irodalmi Színpad tagjaié és régi-új hallgatóságáé. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában