VESZPRÉM 

2017.10.21. 18:34

Átadták a Pannónia fotószalon és diaszalon díjait

Az amatőr munkájában több a lélek, a szenvedély, de éppen úgy elvárjuk a színvonalat is, mondta Navracsics Tibor.

Balla Emőke

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

A XX. Pannónia fotószalon és X. Pannónia diaszalon Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban nyílt kiállításmegnyitóján az Európai Bizottság kulturális, oktatási , ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa úgy fogalmazott: noha a magyar nyelvben az amatőr, műkedvelő szavaknak pejoratív értelme van, ez nem színvonalbeli különbséget jelent. A professzionális alkotó abból él, az a hivatása, aminek az amatőr hódol, amit ő szabadidejében szenvedéllyel, elkötelezettséggel, lelkesedéssel végez. A professzionálistól elvárjuk a pontosságot, a magas színvonalat, az amatőr munkától a lelket. Ezek a fotók azonban magas színvonalúak, közölte.

Navracsics Tibor szólt a digitális és analóg fotózás közti különbségről. Van, aki az előbbire esküszik, a digitális fotók viszont olyan színvonalúak, hogy szinte nem lehet megkülönböztetni azokat a grafikától, szénrajztól, linómetszettől. Mindegyik fotó a pillanatot örökíti meg, a most megnyílt kiállításon is pillanatokat ragadnak meg az elkötelezett amatőrök.

Fotó: Nagy Lajos

Mátyus Károly fotóművész, a MAFOSZ alelnöke, a Bakony Fotóklub vezetője köszöntőjében elmondta, a Pannónia fotószalont és fórumot 1978-ban öt fotóműhely alapította: a győri, soproni, dunaújvárosi és székesfehérvári közösség mellett a Bakony Fotóklub. 2006-ban 26 dunántúli klub írta alá az együttműködési megállapodást, a határon túli közösségek 2008-ban csatlakoztak. A Pannónia diaszalont 1990-ben alapította ugyanaz az öt klub, mely a fotószalont, pályázni a hagyományos filmmel, illetve vetített képekkel lehet. A Pannónia kiállítások központja Veszprém, a Bakony Fotóklub korábbi vezetője, Láng Tibor sokáig mozgatórugója volt a programoknak. Mátyus Károly hangsúlyozta: a fotózásnak Pannóniában van jövője, éltetik tovább a hagyományt.

Fotó: Nagy Lajos

A Pannónia fotószalon és fórum felhívására idén 165 fotós 328 képpel nevezett, a díjazottakat rangos zsűri választotta ki. Első helyezést ért el Erdős László (Kontraszt Fotóművészeti Társaság), második lett Simán László (Kanizsa Fotóklub), harmadik Horváth Imre (Biatorbágyi Fotóklub). Különdíjat kapott Horváth Csaba Tamás (Mecseki Fotóklub) és Németh Gyula (Győri Fotóklub).

Fotó: Nagy Lajos

A Pannónia diaszalon pályázatra 120 fotós 417 képpel nevezett. Első lett Nast Christina (Biatorbágy), második Mészáros Csaba (Fővárosi Művelődési Ház Imagine Fotóklub), harmadik Simán László. Különdíjat kapott Zelkó Csilla (Imagine Fotóklub) és Kránitz Roland (Soproni Fotóklub). A vándorserleget az előbbi kategóriában a Biatorbágyi Fotóklub, az utóbbi kategóriában a fővárosi Művelődési ház Imagine Fotóklubja nyerte el. A díjakat Navracsics Tibor, a különdíjakat Porga Gyula polgármester adták át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában