Helyi kultúra

2017.09.24. 10:14

Csendéletek, tájképek, absztrakt és avantgárd a Kogart új kiállításán

Tihany – Új kiállítás nyílt a Kogart Galériában a Corvinus-gyűjtemény gyöngyszemei címmel. A sajtóbemutatón Marosvölgyi Gábor kurátor tárlatvezetést is tartott.

Sági Ági

A műgyűjtésben a magánszemélyeken és galériákon kívül jelentős szerep jut a céges gyűjteményeknek is. Elegáns hotelek, bankok, részvénytársaságok is komoly gyűjteményekkel rendelkeznek. A Kempinski Hotel Corvinus Budapest 25 éves fennállása alatt körülbelül 1000 műalkotást gyűjtött, ennek mintegy fele jelentős képzőművészeti alkotás – hangzott el a bejáráson. A képek és szobrok a szálloda szobáit, folyosóit, belső tereit díszítik, sőt, már az épületen belül is nyílt egy galéria.

- Olyan nagy lett a gyűjtemény, hogy több mint 80 olyan alkotásunk van, amit már helyhiány miatt nem tudunk kiállítani. A Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal együttműködve ebből válogattunk. A tervek szerint a tihanyi kiállítás után ezt a válogatást külföldön is bemutatjuk – mondta el Dudás Ildikó, a hotel PR-menedzsere.

 

A Corvinus-gyűjtemény kialakítását már az építés évében, 1992-ben elkezdték a tulajdonosok. A gyűjtemény neve Corvin Mátyás reneszánsz udvarára utal. A gyűjtési koncepció a szállodai terek műalkotásokkal való megtöltése volt, a '90-es években kezdődő gyűjteményépítés idején több klasszikus, tradicionális alkotást vásároltak. Az ezredfordulótól erősebben nyitottak a kortárs művészet felé, mely mára a gyűjtemény súlypontja lett. Mivel a vásárlások elsődleges célja nem a pénzügyi befektetés, bátran vállalják a felfedezés kockázatát. A szállodai környezetben gondolkodás kedvező feltételt biztosít a sorozatoknak, illetve egy-egy művész nagyobb súllyal való szerepeltetésének, valamint a szoborműveknek, de nem terjed ki a kísérleti művészet és az új médiumok felé.

- A kiállított művek között több olyan jelentős alkotás is van, amelynek állandó kiállításon is helye lenne – mondta el Rózsavölgyi Péter kurátor. A művek készítői között Tettamanti Béla, Márffy Ödön és Amerigo Tot is szerepel. Bár néha restaurálni kell a képeket, a szállodai felhasználás valójában jó lehetőség a művészeknek is. A szobákban potenciális vásárlók fordulnak meg, és többször talál így egymásra a művész és a műgyűjtő vendég. A több mint 30 alkotást felvonultató kiállítás november 12-ig látogatható a tihanyi Kogartban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában