továbbra is kéthavonta

2018.04.15. 08:10

Bemutatták a Séd kritikai folyóirat új számát

Új borítóval és kivételesen dupla számmal jelent meg a Séd kritikai folyóirat a napokban.

Marton Attila

A folyóiratot a jövőben továbbra is kéthavonta vehetik majd kézbe az olvasók Fotó: Penovác Károly

A bemutatót a Művészetek Háza Csikász Galériájában tartották, ahol jelenleg Györgydeák György 2008-ban elhunyt képzőművész Magánmitológia című kiállítása látható. A résztvevők közül Gopcsa Katalin művészettörténész és Ladányi István szerkesztő is beszélt a művész életéről és munkásságáról.

A folyóiratot a jövőben továbbra is kéthavonta vehetik majd kézbe az olvasók Fotó: Penovác Károly

A lap körüli változásokról Géczi János szerkesztő számolt be. Elmondta, a három éve alapított folyóirat ezentúl minden alkalommal új borítóval jelenik meg, a mostani szám elejére a viadukt építésén készült fotó került. Hozzátette, a lapban – amelynek jelenleg nyolcvan-száz szerzője van – a jövőben szeretnének beszámolni a veszprémi kulturális produkciók városon és megyén kívüli bemutatkozásáról. A folyóirat négy hónapos szünet után jelent meg, ennek kapcsán elmondta, a lapot a város finanszírozza és a Pannon Egyetem adja ki, eme helyzet tisztázása miatt jelent meg ezúttal később, ám a jövőben továbbra is kéthavonta vehetik majd kézbe az olvasók.

Porga Gyula polgármester bevezetőjében arról beszélt, a Séd egy olyan műhely, szellemi kör, amely fontos kérdéseket felvető témákat jár körbe. A legfrissebb lapszámban ilyen szerinte a város építészetéről szóló írás.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora felidézte, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 projektben döntőbe jutott Veszprém, szerinte ez megérdemelt siker, mert sokszínű kulturális tevékenység folyik, ami megalapozza ennek a címnek az esélyességét. Hozzátette, az egyetem szerves része a város kulturális életének, az intézmény polgárai aktív kultúrafogyasztók, és sokan hoznak létre közülük kulturális alkotásokat. Megjegyezte, Veszprémben kiemelkedően magas a diplomások aránya az ország megyei jogú városai között.

Géczi János Vándorfi Lászlót, a Pannon Várszínház igazgatóját kérdezte a teátrum működéséről és terveiről annak kapcsán, hogy a lap legfrissebb számában a színház Janika című előadásáról egy esszé, míg a Bűn és bűnhődés című előadásról két kritika is megjelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában