Hírek

2013.02.26. 18:58

Civilekkel a bűnmegelőzésért

A rendőrségnek most is hangsúlyos szerepe van a bűnmegelőzésben, de ebben a rendszerben elképzelhetetlen, hogy ne a rendőrség legyen a mozgatórugó.

Halmos György

Erről dr. Hatala József altábornagy, korábbi országos rendőrfőkapitány, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács (NBT) közelmúltban kinevezett elnöke beszélt, aki egyik első hivatalos látogatásán a megyei főkapitányság által pályázati forrásból finanszírozott bűnmegelőzési és áldozatvédelmi képzésen vett részt.

A tanács legfőbb tevékenysége a bűnmegelőzés, azonban ez többrétű és bonyolult feladat, amit kormányhatározat ír le és határoz meg.

Társadalomkutatások, a kriminalisztika és a kriminológia tapasztalatait felhasználva lényegében a társadalom széles rétegeivel olyan kapcsolat kialakításán fáradoznak, ami elősegíti az emberek szubjektív biztonságérzetének javulását. Ugyanakkor kormányzati programok előkészítését is végre kell hajtani.

 

Hatala József altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács  elnöke (Fotó: Penovác Károly)

- Azt is szolgálja a tevékenységünk, hogy a bűnösök száma valóban csökkenjen, és egyre kevesebb legyen az áldozattá válásnak a lehetősége - hangsúlyozta Hatala József. Elképzelhetetlen, hogy a bűnmegelőzés mozgatórugója ne a rendőrség legyen, hiszen szervezeti felépítéséből adódóan az egész országot lefedi, bárhol történik bűncselekmény vagy bárhol gond van a közbiztonsággal, az emberek a rendőrséghez fordulnak.  Az NBT elnöke szerint vannak még tartalékok, az országban még nagyon sok olyan civil szervezet, egyházi felekezet, sportegyesület vagy nyugdíjasklub működik, amelyeket be lehet vonni a bűnmegelőzési munkába. Például ennek a feladatnak a koordinálása is a tanács tevékenységei közé tartozik.

- Már kiépültek, léteznek azok a kapcsolati rendszerek, amelyeket a legjobb gyakorlatok alkalmazásával eredményesen  lehet  felhasználni a bűnmegelőzés érdekében - fogalmazott. Hozzátette: erre jó példa a polgárőrség tevékenysége, ők a bűnmegelőzés utcai harcosai. A polgárőrök ismerik legjobban településüket, az elmúlt húsz év alatt tevékenységük beágyazódott lakókörnyezetükbe.  - Sok ember nem is tudja, hogy a polgárőr például nem is hivatalos személy - mondta az elnök. A bűnmegelőzési tanács elnöke szólt arról is: látogatásának egyik célja, hogy olyan helyi kezdeményezéseket, programokat keressen, amelyek eredményesek és akár országos szinten is el lehet azokat terjeszteni. A bűnmegelőzést nem lehet kampányokkal végrehajtani, az eredményekért napi szinten küzdeni, dolgozni kell. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!