Hírek

2013.04.26. 13:26

Szerencsés helyzetben van Veszprém megye a borszakértől szerint

A borszeretők szerint ritka szerencsés helyzetben van Veszprém megye, hiszen itt nemcsak a táj gyönyörű, hanem négy borvidéken érlelnek borokat.

Varga Ibolya

A négy borvidékünket Varga Zoltán, a Balatoni borrégió soros elnöke sorolja fel.  Ezek a Balaton-felvidék, a Badacsony, Balatonfüred-Csopak és a Somló. Ha  hozzájuk számoljuk a Balatonboglári és a Zalai borvidéket, akkor megkapjuk a Balatoni borrégiót, mely összesen mintegy tízezer hektárnyi szőlőültetvényt képvisel.

Varga Zoltán kertészmérnök szerint összefogással még a borok minőségét is jól védik (Fotó: Gáspár Gábor)

A szőlő rendkívül munkaigényes növény, már Jókai Mór, aki maga is művelte a kertjében, úgy határozta meg, hogy csak a hajlotthátúakat szereti. Egész évben van vele munka, amikor meg éppen nincs, akkor a pincében szorgoskodnak a gazdák. Az összes borvidéken működik legalább egy borút egyesület, melyhez csatlakoznak a szőlészeken és borászokon kívül az önkormányzatok, a vendéglátók, a szállásadók, a különféle szolgáltatók és a kulturális intézmények. A borvidékek együttműködése a borrégiókban valósul meg. Fél éve már Badacsonyban végzik el a régióban termett  borok érzékszervi minősítő vizsgálatát, az analitikai a fővárosban van. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!