Hírek

2013.08.05. 17:09

Megtanultunk figyelni a Balatonra

Már csak néhány hét van hátra a balatoni turisztikai főszezonból, mégis elmondhatjuk, hogy az idei évben még nem volt olyan áldozata a Balatonnak, aki vízbe fulladt volna - hangzott el egy hétfői sajtótájékoztatón.

Győrffy Árpád

Lengyel Norbert szerint ez egy rendkívüli eredmény, mert a korábbi években ilyenkor augusztus elején ezt sajnos már mondhatták el. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) Strandi Mentési Csoportjának vezetője úgy vélte, hogy a jó eredményben nagy része van a VMSZ és a vízirendészet között tapasztalható példás együttműködésnek.

Közösen végzik a prevenciós tevékenységet is, hogy inkább megelőzzék a bajt, mintsem elhárítsák. Sok köszönhető a fürdővendégeknek is, akik egyre felelősségteljesebben viselkednek, egyre jobban odafigyelnek a vízimentők kéréseire, egyre inkább elfogadják, hogy azok az ő biztonságukért dolgoznak.

Mentési gyakorlat az Új Nemzedék Központ strandján - Vincze Márk a sükösdi Soós Evelint mentette ki a vízből (Fotó: Győrffy Árpád)



Lengyel Norbert elmondta, hogy az egyesületük az idén több mint ötven Balaton-parti helyszínen őrzi a fürdővendégek nyugodt pihenését. Egy-egy szolgálatban mintegy 120-130 ember dolgozik a háttérmunkatársakkal együtt a főszezonban. Egy nyár alatt közel 300 fiatal fordul meg a szervezetnél. A munkához maguk biztosítják a szükséges képzést is.

Egy ilyen indul szombaton is, aminek a tanulói még ezen a nyáron élesben is kipróbálhatják magukat, A mentési csoport vezető kérdésünkre válaszolva megerősítette, hogy júliustól egy második sürgősség hajót is szolgálatba állítottak ábrahámhegyi telephellyel. Egy Lomac mentőhajót újítottak fel erre a célra.

A járművet egy közel 200 lóerős motor hajtja, a két fő személyzet mellett egy sürgősségi szakember is szolgál rajta. A Tihanyban állomásozó Ruperttel együtt ezzel már kettőre őt a sürgősségi ellátást biztosító hajók száma.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!