Hírek

2011.05.24. 19:07

Robottechnikáról gyerekeknek

Veszprém - Műszaki érdeklődésű kisdiákok figyelték nagy érdeklődéssel, hogyan működnek azok a különböző hely- és helyzetváltoztatásra képes robotok, melyeket a Dózsavárosi könyvtárban kedden nyílt kiállításon mutattak be.

Matolcsi Renáta

A robottechnikával naponta találkozunk: a háztartásban, az autóiparban, az orvostudományban, a szórakoztató elektronikában. A robotember szót az 1920-as években említette először Karel Capek író, kicsivel később Isaac Asimov sci-fi író három törvényben foglalta össze a robotika lényegét, vagyis az ember parancsát teljesítő gép feladatait. A jövőben pedig az érzelmi intelligenciával rendelkező, gondolkodó robotok elterjedése valószínű  tudtuk meg a kiállítás tablóiról.

Bán Mihály, a tárlat ötletgazdája, a Dózsa iskola technikatanára a megnyitón elmondta: hasznos a robotok embert helyettesítő munkavégzése olyan esetben, amikor veszélyes, nehéz körülmények között kell teljesíteni, vagy nagyfokú precizitásra, gyorsaságra van szükség. Ám egy gép sohasem pótolhat egy kreatív embert, s minél több alkatrészből áll egy szerkezet, annál nagyobb a meghibásodás esélye. A kiállításon megtudtuk, létezik már olyan robot, mely kiváltja például a tanárokat, állítólag a gyerekek könnyebben felelnek, vizsgáznak egy kedves kinézetű gép előtt, mert kevésbé jönnek zavarba. A Dózsa iskolások - bár nem váltanák le tanáraikat - nagy érdeklődéssel figyelték és próbálták irányítani a saját intézményük, valamint az Öveges szakképző iskola és a Pannon Egyetem jóvoltából felvonultatott robotokat.

A Robotember című kiállítás június 3-ig látogatható, csoportok bejelentkezése esetén bemutatót is tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!