ha nem fizet, leszakítja a fejét

2019.01.24. 07:00

Halálosan megfenyegette egykori zárkatársát egy gyulakeszi férfi

Súlyosan megfenyegette korábbi zárkatársát a többszörösen büntetett zsaroló, akit újból évekre rács mögé küldött a bíróság.

Mátételki András

A Gyulakeszin élő H. József Jácintot korábban lopásért, csalásért és kábítószer birtoklásáért ítélték el, majd tavaly becsületsértés miatt, amikor szidta a rendőröket. Legutóbb zsarolás miatt állították a bíróság elé a 38 éves férfit, aki, míg szabadlábon volt, elmondása szerint lomizásból élt.

Az ítélet szerint a vádlott egy zárkában töltötte napjait 2016 októberében a devecseri Sz. Gy.-vel, akinek azt a mesét adta be, hogy tud szerezni neki 10 millió forint kölcsönt Bécsben lakó ismerősétől. Hetekkel később, amikor mindketten szabadlábra kerültek, H. felhívta ismerősét, s azt állította, hogy rendelkezésére áll a több millió forint, már csak a papírokat kellene aláírni. Ekkor a későbbi sértett azt mondta, hogy neki nem kell kölcsönpénz. A vádlott dühbe gurult, hangosan kiabált a barátjával, majd közölte, az ügy lebonyolítása 160 ezer forintjába került. A pénz követelésekor azzal fenyegette meg, hogy amennyiben nem fizet, leszakítja a fejét.

Másnap a többszörösen büntetett vádlott megjelent a férfi lakásán, ahol kijelentette: a pénzt 20 ezer forintonként kell törlesztenie. A meggyőzés érdekében ismerősének megragadta a torkát, majd a fotelbe lökte. Egyszer pofon is vágta, miközben azt hajtogatta, hogy tartozik neki 160 ezerrel. Mielőtt elment volna, azt mondta, kinyírja, elvágja a torkát, amennyiben nem rendezi a tartozását.

H. József Jácint négy nap múlva visszament a városba, ahol egykori zárkatársa félelmében mégiscsak adott neki 20 ezer forintot. A károsult végül feljelentette támadóját könnyű testi sértés vétsége miatt.

Az Ajkai Járásbíróság a vádlottat súlyos fenyegetéssel elkövetett zsarolás büntette miatt három és fél évre ítélte. Egyúttal elrendelték a korábbi, 10 hónapi felfüggesztett büntetésének utólagos letöltését.

A törvényszék jogerős döntésében testi sértés bűntettében is elmarasztalta a vádlottat, ugyanakkor úgy ítélték meg, hogy nem kell leülnie a 10 hónap szabadságvesztését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában