„Uram, háborúból jövök én”

2019.01.24. 14:09

A doni áttörés 76. évfordulójára emlékeztek Balatonfüreden

A Katona a hóban című szobornál tartottak megemlékezést, ahol Dasek Viktor plébános mondott beszédet.

Kovács Erika

-Az 1942 nyarától, 1943 februárjáig tartó Don melletti harcokban a több mint kettőszázezres Magyar Királyi Második Honvéd Hadsereg jelentős része megsemmisült, utalt a múltra Dasek Viktor. A plébános kiemelte, a veszteségről nincsenek pontos adatok, a jelenlegi kutatások szerint negyvenkettőezer, megfelelő fegyverzet, utánpótlás és felszerelés nélküli magyar katona halt hősi halált, vagy tűnt el a mínusz harminc, mínusz negyven fokos orosz télben. A harcok után 28 ezer sebesült katonát szállítottak vissza Magyarországra, a Vörös Hadsereg pedig 26 ezer magyar hadifoglyot ejtett. A plébános kiemelte, nemcsak az érintettek feljegyzéseiből, naplóiból, hanem a hadtörténészek tanulmányaiból, monográfiáiból is olvashatjuk: ez a hadsereg nem volt gyáva, nem vesztette el becsületét.

Dasek Viktor ünnepi gondolatai után az egyházak helyi vezetői tartottak ökomenikus emlékezést. A második világháború hőseinek és áldozatainak emlékére felállított szobornál koszorúkat helyeztek el, mások mellett Polgárdy Imre, a megyei közgyűlés elnöke, és Bóka István polgármester, majd Kőrösi Csaba, a veszprémi Petőfi Színház színművésze Ady Endre: Imádság háború után című versével emlékezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában