még el sem ült a por

2019.06.25. 07:00

Amerikaiak után a magyarok is lőnek a Bakonyban

A Magyar Honvédség Mi-24-es géppárja érkezett hétfőn a Veszprém közeli újmajori leszállóhelyre, hogy a héten éleslövészetet hajtson végre.

Balogh Ákos

20190624 A Magyar Honvédség Mi-24-es harcihelikopter géppárja Veszprém felett. A Steppe Archer 2019 hadgyakorlat levegő-föld éleslövészetére érkeztek a Bakonyba. Fotó: Balogh Ákos, Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Szinte még el sem ült a por melyet több mint húsz amerikai katonai helikopter vert fel Újmajorban, most magyar Mi-24-esek érkeztek, hogy levegő-föld éleslövészeten vegyenek részt a Steppe Archer 2019 hadgyakorlat keretében a hét folyamán, derül ki az MH Bakony Harckiképző Központ lőtéri értesítőjéből.

Éleslövészetre érkeztek a Bakonyba
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A gyakorlat érdekessége, hogy a nemrégiben oroszországi ipari nagyjavításon átesett harcihelikopterek áprilisban még a jártasságok és képességek megszerzése érdekében „iskolalövészetre” érkeztek, azóta viszont több külföldi gyakorlaton is részt vettek már, most pedig a megszerzett képességeket egy hazai hadgyakorlat keretében kamatoztatják.

A megszerzett képességeket egy hazai hadgyakorlat keretében kamatoztatják
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A Mi-24-esek felfegyverezhetősége egyébként igen összetett, altípustól függően fedélzeti géppuska vagy gépágyú, nem irányított és irányított rakéták, valamint bombafegyverzet is felszerelhető rájuk, ezek használatát pedig külön-külön el kell sajátítaniuk a gépszemélyzeteknek. Úgy tudjuk a mostani gyakorlatot követően a visszaképzés keretében a katonák július első hetében a nem irányított rakétás lövészet sajátítják el a Bakonyban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában