Béke, derű és nyugalom legyen

2019.02.07. 14:55

Az időseket ünnepelték Tihanyban

Egyre több a bölcsesség, egyre több a tapasztalat és az igazi vágy a békességre időskorban.

Kovács Erika

Az ünnepség után Kontrát Károly államtitkár és Tósoki Imre polgármester otthonaikban látogatták meg a település legidősebb lakóit, a 98 éves Szalay Ferencnét Fotó: Szabó Zsolt

Lecsitulnak bennünk a fiatalkori lázadások, a folyamatos elégedetlenség, a másra, többre törekvés vágya, már csak békét szeretnénk magunk körül, derűt és nyugalmat, így fogalmazott Aradi István, Tihany társadalmi megbízatású alpolgármestere Tihanyban, az Idősek Napja alkalmából megrendezett hagyományos ünnepségen, a Tihanyi Bencés Iskolában.

Kontrát Károly államtitkár, a település országgyűlési képviselője üdvözlő gondolataiban megköszönte a tihanyiak, közöttük a szépkorúak eddigi támogatását és ígéretet tett arra, hogy a továbbiakban is szívén viseli a település sorsát.

Régi, szép hagyomány Tihanyban az is, hogy Tósoki Imre polgármester egy-egy szál rózsával fogadta a hölgyeket, majd Aradi István, Tihany társadalmi megbízatású alpolgármestere szólt a vendégekhez.

Az ünnepség után Kontrát Károly államtitkár és Tósoki Imre polgármester otthonaikban látogatták meg a település legidősebb lakóit, a 98 éves Szalay Ferencnét Fotó: Szabó Zsolt

-Néha eszembe jut Jókai Mór kedvesen gúnyolódó mondása, miszerint „Ostoba piktor az idő, mentől tovább dolgozik az arcképünkön, annál jobban elrontja azt.” Igen, kedves barátaim, az idő telik, egyre több ránc barázdálja arcunkat, egyre több a sajgó csont, az ősz hajszál. Ugyanakkor egyre több a bölcsesség, egyre több a tapasztalat, és az igazi vágy a békességre. Lecsitulnak bennünk a fiatalkori lázadások, a folyamatos elégedetlenség, a másra, többre törekvés vágya, már csak békét szeretnénk magunk körül, derűt és nyugalmat.

Móra Ferenc így fogalmazta ezt meg nagyon: „Az ember akkor öregszik meg, mikor mosolyog azon, amin valaha sírt, és nevet azon, amiért valamikor a fogát csikorgatta” – érvelt idézetekkel az alpolgármester.

A 99 éves Kántás Pált is felköszöntötték Fotó: Szabó Zsolt

Aradi István hozzátette, ő azt gondolja, hogy minden nehézség ellenére az említett gondolatokban rejlik az időskor igazi szépsége. Amikor észrevesszük a világ ezer kincsét. Amikor örülni tudunk minden apró csodának. Amikor a nehézségeket a tapasztalat humorával tudjuk megoldani. Az érett kor egyik legfontosabb erénye a higgadtság, amely türelmesebbé tesz másokkal és önmagunkkal szemben. Kevesebb indulattal viseltetünk a szokatlan jelenségek iránt, és több tárgyilagossággal ítélünk. Megvívtuk már az életünk nagy, merész csatáit. Lehet, hogy fiatalon az élet becsét nem éreztük át, és sokszor pazarlóan bántunk lehetőségeinkkel, de az élet adta tapasztalatok idővel bölcsességgé nemesedtek. A település elöljárója azt kívánta, hogy a szépkorúak a bajok, problémák ellenére is élvezzék életük minden egyes pillanatát! Az év minden napján érezzék a család, a társadalom megbecsülését, azt, hogy szükség van rájuk, hogy vannak dolgok, amit jobban tudunk, és hogy vannak dolgok, amit csak a szépkorúak tudnak.

Az ünnepi gondolatok után Császár Attila református esperes, a Bencés Apátság részéről Korzenszky Richárd perjel emeritus külön köszöntötte a megjelenteket, majd a Visszhang Óvoda, a Tihanyi népzeneoktatás énekesei és a Tihanyi Asszonykórus szép műsorral ajándékozta meg a szépkorúakat, illetve a vendégeket. Az ünnepség után Kontrát Károly államtitkár és Tósoki Imre polgármester otthonaikban látogatták meg a település legidősebb lakóit, a 98 éves Szalay Ferencnét és a 99 éves Kántás Pált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában