Kivégezték alig 24 évesen

2019.01.05. 07:00

Berta József 1956-os várpalotai mártírra emlékeztek

A 24 éves korában kivégzett ’56-os palotai mártír, Berta József halálának évfordulóján tartottak megemlékezést a néhai forradalmár Szent Imre utcai emléktáblájánál.

Szabó Péter Dániel

Vaszily Zsolt és Gágó Zsolt zenés műsora a várpalotai megemlékezésen

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Tény, hogy Berta József az életét adta a forradalomért. Az embereknek 1956-ban elegük lett az elnyomásból, a sok hazugságból, s össze tudtak fogni a rendszer ellen, amelynek azonban végig kellett vinnie ezt a hazugságot egészen Kádár János haláláig – mondta el a megjelentek előtt Gágó Zsolt, a megemlékezést szervező Palotai Turul Társaság elnöke.

Vaszily Zsolt és Gágó Zsolt zenés műsora a várpalotai megemlékezésen Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Berta József Veszprémben született, menhelyi gyerekként nevelkedett, majd iskolái elvégzése után megházasodott, s két gyermeke is született. 1954-ben hívták be sorkatonai szolgálatra, a forradalom lángja már Várpalotán érte. 1956. október 25-én elhagyta alakulatát, s bekapcsolódott a helyi eseményekbe. Részt vett a tüntetésen, majd a pártbizottság és a rendőrség megtámadásában, utóbbi lefegyverzésében. Másnap a fegyveres felkelők megtámadtak több Hajmáskér felől érkező szovjet gépkocsioszlopot.

Később Berta tagja lett a nemzetőrségnek, részt vett az ÁVH-sok felkutatásában is. A forradalom leverése után a társaival a közeli erdőbe vonult vissza, azt tervezték, hogy folytatják a harcot, végül azonban az egység feloszlott, többen külföldre menekültek. Berta Józsefet 1957 februárjában tartóztatták le.

Első fokon szervezkedés vezetése vádjával életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték, majd a legfelsőbb bíróság ezt halálos ítéletre súlyosbította. 1958. január 2-án végezték ki. Emlékét 1996 óta őrzi márványtábla a Szent Imre utcában.

A folytatásban zenés műsort is hallhattak a megemlékezők, akik koszorúkat és mécseseket helyeztek el az emléktáblánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában