Száz év után sem feledhetők

2018.11.20. 07:00

Első világháborús halottaikra emlékeztek a pápai evangélikus templomban

A pápai evangélikus egyházközség az első világháborúban elesett halottaira emlékezett vasárnapi istentiszteletének elején az evangélikus templomban.

Laskovics Márió

Polgárdi Sándor esperes elmondta, a gyülekezet nem felejti hősi halottait. Jobbra hátul Venczel Csaba egyházközségi felügyelő és Bocskay László önkormányzati képviselő Fotó: Laskovics Márió

A bevonulást és a Himnuszt követően Bocskay László önkormányzati képviselő emlékbeszédében felelevenítette a nagy háború kirobbanását, áldozatainak számát, technikai újításait, hozadékait.

– Ki akarta ezt a háborút? A katonák biztosan nem. Mert egy katona mindig a hazája védelmére esküszik fel, nem pedig arra, hogy idegen földön, idegen hatalmi törekvések kiszolgálásáért harcoljon. Főleg nem akar úgy harcolni, hogy eleve kudarcra van ítélve.

Polgárdi Sándor esperes elmondta, a gyülekezet nem felejti hősi halottait. Jobbra hátul Venczel Csaba egyházközségi felügyelő és Bocskay László önkormányzati képviselő Fotó: Laskovics Márió

Hiszen az antant ereje mind létszámban, mind fegyverzetben közel duplája volt a központi hatalmakénak – hangsúlyozta a képviselő.

Hozzátette még, hogy száz év elteltével se feledjük, hogy mindannyian kapcsolódunk a háborúhoz, vagy családi történelmünk, vagy helyi közösségek öröksége által. A háború még ma is hatással van társadalmunkra, világunkra.

A Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola diákjai felolvasták az egyházközség hősi halottainak nevét. A gyülekezeti kórus énekét követően Polgárdi Sándor esperes szólt a hívekhez, s így fogalmazott: – Akárhányszor belépünk a templomba, adja meg a Mindenható Úristen, hogy rá tudjunk tekinteni az emlékhelyre, mert sokunk elődei ott maradtak a fronton. Bár ők szerettek volna hazajönni. A nevek családokhoz kötődnek, a családok pedig kötődnek az emlékező, gyászoló gyülekezethez, amely soha nem felejti őket. Legyen áldott emlékük!

A megemlékezés végén Polgárdi Sándor esperes, Bocskay László önkormányzati képviselő és Venczel Csaba egyházközségi felügyelő az MH Pápa Bázisreptér katonái kíséretében megkoszorúzták a templomtorony alatti első világháborús emlékhelyet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában