Gondozott – virágos porta

2018.06.11. 14:53

Faluszépítő civil mozgalmat hirdettek Bakonybélben

A település alapítása ezeréves évfordulója ünnepének jegyében a bakonybéli önkormányzat Griecs András ötletgazda javaslatára önkéntes faluszépítő civil mozgalmat hirdetett a Gondozott – virágos porta cím elnyerésére.

Napló-információ

Zsoldos Zsuzsáék kertje egész kis arborétum, balról Zsoldos Zsuzsa, Szekeres Anita, Wolf Márta Fotó: Müller Anikó Hanga

A vendégszerető helyiek a falu vezetésével együtt odafigyelnek a közterület rendjére, tisztaságára, a porták előtti területek gondozására, udvaraik virágosítására. A faluban egész évben igényes, sokszínű programokkal, barátságos, rendezett vendégházakkal, szálláshelyekkel várják a vendégeket.

Zsoldos Zsuzsáék kertje egész kis arborétum, balról Zsoldos Zsuzsa, Szekeres Anita, Wolf Márta Fotó: Müller Anikó Hanga

A pályázatra huszonkét nevezés érkezett. A közelmúltban háromtagú független szakértő zsűri – Wolf Márta kertészmérnök, Szekeres Anita táj- és kertépítész mérnök, Müller Anikó újságíró – járta végig a portákat és tett javaslatot a díjazásukra. Döntésüknél figyelembe vették az esztétikai látványt, az épület előtti közterület és az udvar, a kert gondozottságát, virágosítását, az udvar rendjét, az állattartási rendeletekben foglalt normák betartását. Benyomásuk, tapasztalatuk pozitív volt, szépen gondozott kerteket, udvarokat láttak.

– Nemcsak arra figyeltek a tulajdonosok, hogy kívülről legyen esztétikus a parkosítás, hanem belül, saját maguknak is. Jól eltalálták a növény-összeültetés rendjét, hogy mi mihez passzol és nagy részben nem voltak tájidegen virágok, cserjék. A meglátogatott kertek kialakítása nem igényelt hatalmas költséget, nem éreztük a kivagyiságot, ez barátságossá tette a látványt. Nagyon szép zöldségeskerteket láttunk, az állattartás terén sem tapasztaltunk semmi kifogást, mondta Wolf Márta.

Szekeres Anita azt a szempontot hangsúlyozta, a kevesebb sokszor többet eredményez. – Azt tapasztaltuk, hogy a pályázatra nevezett virágosítóknál az alaposság lelkesedéssel, precizitással párosult. Meglepő, hogy a kerteket kizárólag hölgyek – sok esetben időskorúak – gondozzák, ápolják, emelte ki. Müller Anikóval együtt pozitívumként értékelték azt, hogy sok helyen a kertek, a természetes közegben, egy finom átmenettel szerves kapcsolatban állnak a természeti környezettel. Ahogy a Bakonyerdő körülöleli a települést, egy-egy porta kertjét is, mintegy kis arborétumként a tájjellegű fák, növények.

A faluszépítési virágosítási verseny értékelése Szent István ünnepén lesz, a díjakat Márkus Zoltán polgármester adja át augusztus 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában