Új drogok jelentek meg

2019.08.02. 07:00

Szervezetten lépnek fel a kábítószer-használat ellen Tapolcán

A városban megjelenő új pszichoaktív szerek használata, az országos mutatókkal megegyező szerhasználat-növekedés miatt reagálnia kellett a szakmának – tudtuk meg a Tapolcai Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szociálpedagógusától, Magvas Zoltántól.

Tóth B. Zsuzsa

A város polgármesterének kezdeményezésére az Én-Kép-Tér Szociális és Mentálhigiénés Alapítvány koordinálásával 2017 novemberében megalakult a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF), amelyhez pályázati program biztosította a működtetési feltételeket, illetve szakmai programok lebonyolítását. A programok között KEF-üléseket rendeztek, illetve lakossági fórumot a művelődési központban.

– Ahhoz hogy a KEF folyamatosan és hatékonyan működjön, hangsúlyos a tagszervezetek közötti rendszeres információáramlás, a felmerülő kérdésék kezelése, az együttműködés keretének monitorozása.

A kapcsolattartást, a napi működésben felmerülő feladatokat, illetve az ülések tervezését és lebonyolítását az Én-Kép-Tér Alapítvány koordinátorai végzik. Tavaly és idén a városban több, drogprevenciót célzó pályázati projekt volt folyamatban.

A koordinátorok ezeket összefogva segítették az intézményeknek megtalálni a számukra legmegfelelőbbet, illetve a célcsoport becsatlakozását segítették.

Majzik Balázs, az SZGYF drogmegelőzési programok osztályának vezetője pozitívan értékelte a város Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma működését. Statisztikai adatok prezentálása mellett hasznos tanácsokkal látták el a helyi KEF-et, illetve fontosnak tartják az alulról jövő kezdeményezésekben rejlő lehetőségeket. Eredményes volt a lakossági fórum, illetve a Miénk ez a pad program.

Dávid Ferenc biopolitikai szakértő Örömök urai címmel tartott előadást.

Dobó Zoltán polgármester – mint a KEF elnöke – a rendezvény témájához kapcsolódva a város kábítószerügyi helyzetét és az arra történő tapolcai reagálásokat, intézkedéseket vette górcső alá. Hangsúlyozta, Tapolca az elmúlt időszakban nem söpörte szőnyeg alá a kábítószerekkel kapcsolatos helyi gondokat, hanem hozzáértő szakemberek felkészültségére igyekezett támaszkodni a felmerült problémák kezelése érdekében.

A Miénk ez a pad program célja a közösségfejlesztés mellett a gyermekek, fiatalok számára produktív szabadidő eltöltéséhez mintát adni. A kreatív időtöltés élményszerzésen alapuló megtapasztalását fokozta Farkas Gábor zeneterapeuta Zengölde szabadtéri zeneparkja, ahol a kültéri hangszerek használatával közös zenei produkció született. A prevenció során használt saját élményű technikák ötvözése egy produktum létrehozásával teremtette meg a Miénk ez a pad érzését, így a helyszín közösségi térként történő használatát alapozta meg. A későbbiekben az így kialakult kis térre, a színes padokkal, mint központi helyszínre szerveznénk közösségi programokat – mondta a mentálhigiénés szakember.

A jövőben az Én-Kép-Tér Alapítvány és annak kuratóriumában tevékenykedő szakemberek továbbra is hangsúlyt fektetnek Tapolca város Kábítószerügyi Egyeztető Fórumának működtetésére, figyelemmel kísérve a pályázati forrásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában