megyei esélyegyenlőségi felzárkózási és együttműködési projekt

2019.04.04. 07:00

Igyekeznek minden idősnek segíteni Tapolcán

A Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi és Érdekképviseleti Egyesülete legutóbbi rendezvényén a résztvevők megismerhették a megyei esélyegyenlőségi felzárkózási és együttműködési projektet.

Tóth B. Zsuzsa

A tapolcai és környékbeli idősek több helyről is kérhetnek segítséget szükség esetén, ez derült ki a tájékoztatón is Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Tanai Judit projektvezető köszöntőjében hangsúlyozta a kapcsolatépítés fontosságát a helyi szervezetekkel, polgárőrséggel, szociális hálózattal. Labovszky Tamara a házi segítségnyújtással foglalkozó Tábita regionális központ telephely vezetője a szolgáltatásaikat ismertette. Mint mondta, Tapolca is az elöregedő városok közé tartozik, a házi segítségnyújtás keretein belül igyekeznek mindenkinek segítséget nyújtani, aki még az otthonában él, de kora, egészségi állapota miatt úgy érzi, hogy már kisebb-nagyobb ellátásra szorul.

A telephelyen ápolók, szociális gondozók dolgoznak. Szociális segítésben részesül, aki még jó egészségnek örvend, de már nehézséget okoznak bizonyos feladatok. Személyi gondozást kaphat, aki egészségügyi ellátásra szorul. A szociális segítés keretében 60 percet meg nem haladó segítséget nyújtanak igény szerint, térítési díj ellenében, jövedelemtől függően, bizonyos jövedelemhatár alatt ingyenesen.

Az életvitel minőségi javításában segítenek. A személyi gondozás során a szükséges időtartamnyi segítséget nyújtanak. – Az ellátottak gyermekei munka mellett nem biztos, hogy napközben mindenben segítséget tudnak nyújtani, ebben segít a központ – mondta Tamara és szólt még a személyes kapcsolatok és a lehető legszélesebb körű ellátás fontosságáról és a szociális étkeztetés igénybevételének lehetőségéről.

A Szociális és Egészségügyi Alapellátási Intézet vezető gondozója, Bolla-Danics Ildikó az intézet házi segítségnyújtásáról beszélt az időseknek. Az intézet feladatai hasonlóak a fentihez, azonban csak Tapolca, Gyulakeszi és Raposka tartozik hozzá. Szólt a házi segítségnyújtás elindításának lépéseiről.

Az idősek veszélyeztetettsége miatt a Tapolca és Környéke Kistérségi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Érdekképviseleti Egyesülete és a városi Polgárőr egyesület együttműködést írt alá. Erről a polgárőrség vezetője, Tölgyes Zsolt és az egyesületet képviselve Kalmár Lajos szólt. Tanai Judit szólt arról a lehetőségről, amelynek célja, hogy alkalmanként szükség esetén pótnagyszülők vigyázhatnak a gyerekekre, közelebb hozva a generációkat. Beszélt arról, hogy az idősek által átadott mintára nagy szüksége van minden generációnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában