húsvét

2019.04.20. 07:00

Jézus útját járták végig Paloznakon

Többéves hagyomány Paloznakon, hogy nagypénteken keresztutat járnak a kálváriánál.

Balla Emőke

Fölidézték a Megváltó keresztútjának történéseit a paloznaki hívek a néhány éve megújult kálvárián

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Paloznaknak hosszú ideig nem volt kálváriája, az itt élő Márffy István grafikus kezdeményezésére a helyi családok támogatásával és a Paloznak Jövőjéért Közalapítvány jóvoltából épült meg a keresztút. A hozzá tartozó kálváriakápolnát Gallyas Balázs rendezte be pléhből, 1999-ben áldotta meg Márffy Gyula érsek. A hegyi kálvária olajképei az erős napfénytől gyorsan tönkrementek, ezért szükségessé vált egy új keresztút felállítása. Az új stációkat Petrás Mária keramikusművész készítette.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Ajtós József László esperes, a falu plébánosa több mint két évtizede szolgál Paloznakon. Ő hívta meg az idei keresztút vezetésére Molnár Róbert berhidai diakónust. A kereszt­úti ájtatosság egy elmélkedő imádság, amelyben a hívők fölidézik Jézus keresztútjának történéseit. A keresztút után a hívek a templomba vonultak, a Szent Sírban jelképesen eltemették az Úr Jézust. Az alkalmon közreműködött a Paloznaki Énekkar.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában