kormányinfó

2019.05.17. 07:00

Jó kapcsolat a nagyhatalmakkal

Júliustól babaváró kötvény, 2020-as költségvetés, gazdaságvédelmi akcióprogram és sikeres Orbán–Trump-találkozó – ezek voltak a fő témái a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki kormányinfóbeli sajtótájékoztatójának.

Osváth Sarolta

Budapest, 2019. május 16. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2019.május 16-án. MTI/Máthé Zoltán

Az első negyedévben a magyar gazdaság érte el a legmagasabb, 5,3 százalékos növekedést az Európai Unióban – jelentette be a miniszter a szerdai kormányülésről adott tájékoztatójában. Ez biztató, optimizmusra okot adó növekedés – hangsúlyozta, annál is inkább, mert azt bizonyítja, hogy a magyar gazdaságot mégsem kizárólag a németországi folyamatok befolyásolják, hiszen jelenleg ott lassulást mutatnak az első negyedévi adatok. Mivel egész Európában is ez a tendencia, a kormány számol azzal, a negatív hatás a magyar gazdaságot is érintheti. Ezért napirendre került a gazdaságvédelmi akcióterv, részleteit két hét múlva a kabinet elfogadhatja, és azután Varga Mihály gazdasági miniszterrel közösen ismertetik majd a kormányinfón.

A miniszter elmondta, a tervek szerint június 4-én terjesztik be a 2020-as költségvetést, és az Országgyűlés július 12-én elfogadhatja azt. Szólt arról, hogy folytatódik a bérfejlesztés, de a kormány továbbra is csak gazdasági teljesítménnyel megalapozott keretek között kíván maradni. A fegyelmezett, konzervatív költségvetési politika az ország gazdasági sikereinek záloga – emelte ki Gulyás Gergely. Az első negyedéves növekedési adat biztató.

A miniszter ezután újságírói kérdésre a kormány és a miniszterelnök személyes, kiemelkedő sikereként értékelte Orbán Viktor találkozóját Donald Trump amerikai elnökkel. Ez azt is jelenti, hogy a magyar kormány a világ minden jelentős hatalmával – Kínával, Oroszországgal, az Egyesült Államokkal és Japánnal – egyaránt jó viszonyt ápol.

Gulyás Gergely megerősítette: július 1-jén hatályba lép a családvédelmi program idei évre megígért öt eleme, jövőre pedig két újabb jelentős lépés következik. Cáfolta, hogy alapjuk lenne a brüsszeli vitákban szereplő híreknek. A kormány szóbeli garanciát kapott arra, hogy az Európai Bizottság nem indít eljárást tiltott állami támogatás miatt. Korábban – akárcsak a csok esetében – előzetes támogató levelet kértek az EB-től, ezt azonban nem kapták meg. Akkor a brüsszeli bürokrácia eljárással fenyegette a kormányt, később ez megváltozott, a szóbeli garancia alapján a kormány szerint nincs akadálya annak, hogy a családvédelmi program a terveknek megfelelően július elsején hatályba lépjen.

Lapunk kérdésére, amely arra vonatkozott, hogy a gazdaságvédelmi program milyen prioritásokat tartalmaz, mely ágazatok számíthatnak kiemelt támogatásra, Gulyás Gergely kifejtette: az Európai Unió egyik legintegráltabb gazdasága a magyar, fel kell készülni arra, hogy bármely szegmense – a hazai kis- és közepes vállalkozásoktól az autóiparon és beszállítóin át akár a lakosságig – megerősítésre szorul a gazdasági feltételek változásai miatt.

A sajtótájékoztatón válaszolt még Kövér László házelnök pedofíliával és homoszexualitással kapcsolatos előző napi kijelentéseivel kapcsolatos kérdésre: szerinte a magyar jog kimondja, hogy azonos nemű párok nem fogadhatnak örökbe gyermeket. „Minden gyermeknek joga van egy anyához meg egy apához, és nem tartjuk helyesnek, ha egy gyermeknek két apával kellene felnőnie” – fogalmazott.

Egy másik, a Mi Hazánk Mozgalom honvédelmi, hagyományőrző szervezetével kapcsolatos felvetésre Gulyás Gergely kijelentette: az erőszak-monopólium az államé, és ez így is marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában