a katasztrófavédelem tanácsai

2018.12.14. 07:00

Jön a havazás, óvatosan közlekedjünk!

Igazi téli időjárást és megmaradó havat jósolnak a meteorológiai előrejelzések a hétvégére. A biztonságos közlekedés érdekében fontos, hogy járműveink alkalmasak legyenek a téli közlekedésre, és alapvető a közlekedők óvatossága, körültekintő magatartása is, közölte a katasztrófavédelem.

Kovács Erika

Havas, ónos esőtől csúszós, lefagyott úton és járdán nemcsak az autósoknak, de a gyalogosoknak is fokozott figyelemmel és óvatossággal, körültekintően kell közlekedni. A járművek úttartása téli felkészítés mellett is bizonytalanabb az ónos esőben, a hóval borított vagy sónedves úttesten. A féktávolság megnő, a látótávolság pedig csapadékos, ködös időben jelentősen csökken, derül ki a katasztrófavédelem tájékoztatójából. Ezért a balesetek elkerülése érdekében fokozott figyelemre intik az autósokat.

Azt tanácsolják, alkalmazkodjunk a megváltozott út- és látási viszonyokhoz, helyesen válasszuk meg a sebességet, és a gyalogosok is ügyeljenek arra, hogy ne lépjenek le óvatlanul az úttestre.

A téli gumiabroncsok állapota mellett ügyeljünk arra, hogy a fényszórók és az ablaktörlő lapátok megfelelően működjenek. Töltsünk téli ablakmosó folyadékot a tartályba, legyen kéznél jégkaparó, jégoldó. Indulás előtt mindig tisztítsuk le a szélvédőt és az ablakokat, hogy ne zavarja semmi a kilátást, és tájékozódjunk az időjárásról, útviszonyokról.

Érdemes figyelni a katasztrófavédelmi telefonos alkalmazást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában