Jó szerencsét, bányászok!

2019.04.23. 08:00

Jubileumi szakmai nap előadással, megemlékezéssel Várpalotán

Idén pontosan 125 éve üdvözlik egymást a bányászok az 1894. április 7-én Selmecbányán elfogadott „Jó szerencsét!” köszöntéssel. Kevés megmaradt bányánkban és a korábbi hagyományos bányásztelepüléseken – így Várpalotán ugyancsak – a mindennapokban még ma is használják a német Glück auf! kifejezésből magyarított üdvözlési formát.

Szabó Péter Dániel

Huszonkét szervezet képviselői helyezték el koszorúikat az emléktáblánál.

Fotó: Szabó Péter Dániel

A Bánya-, Energia- és Ipari Dolgozók Szakszervezete (BDSZ) és az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület (OMBKE) 25 éve minden áprilisban találkozóra hívja a hazai bányászokat, hogy együtt emlékezzenek, s emellett aktuális szakmai kérdéseket megvitassanak.

A jubileumi találkozónak ezúttal is a várpalotai Jó Szerencsét Művelődési Központ adott otthont. Az emeleti Szíj Rezső termet zsúfolásig megtöltő közönség előtt Horn János főszervező elmondta, a várpalotai rendezvénynek az is komoly rangot ad, hogy a rendszerváltás után, 1994. április 7-én a várpalotai centenáriumi ülésen hagyták jóvá a bányász- és a kohászszakma képviselői, hogy évente szakmai napot tartanak, s megkoszorúzzák az előcsarnokban elhelyezett Jó szerencsét!-emléktáblát.

Huszonkét szervezet képviselői helyezték el koszorúikat az emléktáblánál.
Fotó: Szabó Péter Dániel

A bányászhimnusz eléneklése után a PSZC Faller Jenő Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiu­ma Duende Színjátszó Köre adott az alkalomhoz illő műsort, majd szakmai előadást hallgathattak a megjelentek. Ez alkalommal a bányászat és az innováció kapcsolatáról beszélt Fancsik Tamás, a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat elnöke. Izgalmas előadását követően a jubileumra készült ezüstözött kitűzőt viselve huszonkét szervezet képviselői helyezték el koszorúikat a bányászhimnusz hangjaira az emléktáblánál.

Az ünnepségen jelen volt az 1931-ben készült dombormű alkotójának, Bóna Kovács Károlynak a leszármazottja is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában