Témahét

2019.12.17. 07:00

Jubileumot ünnepelt az ajkai iskola

Fennállásának hetvenedik évfordulóját témahéttel, kiállítással, nyílt nappal, tematikus versenyekkel ünnepelte az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium, Bánki Donát Intézményegysége a közelmúltban.

Borsos Renáta

A helytörténeti vetélkedő győztese az Okoskák csapata lett: Fekete Arnold, Bolla Alex Bence és Nagy Máté István

Fotó: Györkös József/Napló

A nagyszabású rendezvénysorozat részeként az iskola elmúlt 70 esztendejére reflektáló kiállítás nyílt az iskola aulájában. Az ünnepélyes megnyitón az intézmény igazgatója, Németh Sándor a tanulás egész életünket befolyásoló szerepét hangsúlyozta. Elmondta, abból a diákból válhat jó szakember, aki tanul.

A városvezető Schwartz Béla azon korábbi elképzelést, miszerint milyen jó volna, ha főiskolai vagy egyetemi oktatás indulhatna az intézményben, ismét felvetette. Véleménye szerint az intézmény alkalmas lenne a feladatra. A polgármester végül köszönetet mondott mindenkinek, aki az iskola fejlődéséért tett. Az Üzenet egykori iskolámba című Ady-verset Poczai Dávid előadásában hallhatták a megjelentek.

A Bánki Donát intézmény- egység vezetője, Csizmazia Csaba úgy fogalmazott, az oktatás hidat épít a múlt és a jövő közé, megőrzi mindazt, ami a múltból értékes és érdemes a jövőbe átvinni. Elmondta, az intézmény 1949-ben nyitotta meg kapuit öt tanoncképző tanulócsoporttal és öt oktatóval. Akkor az oktatás délutánonként volt, az ajkai vállalatok igényeinek megfelelő szakokkal. A kétéves, segédvizsgával záruló képzésre az általános iskola 8. osztályát elvégzett 14 éven felüliek jelentkezhettek.

Az új tanonctörvény, amely előírta az ipari iskolák létesítését, 1949-ben jelent meg, így alakult meg az 54-es számú ipari tanuló iskola. A neve 1952-ben 300-as számú ipari tanuló iskolára változott. Az évek folyamán az ott képzettek száma egyre nőtt, körülbelül 500 diák tanult az intézményben. Képeztek villanyszerelőket, üvegcsiszolókat, géplakatosokat, még kéményseprőket is. Az 1960-as évektől kezdve a diákok már érettségi vizsgát is tehettek. Az intézmény 1991-ben vette fel Bánki Donát nevét. Jelenleg 396 tanuló jár az iskolába, háromfajta képzésből választhatnak. Van gimnáziumi és sportgimnáziumi osztály, továbbá szakgimnáziumi képzés, amely pénzügyi-számviteli, gépgyártástechnológiai és mechatronikai technikus, műszaki informatikus és logisztikus szakokat kínál. A szakmai képzés keretében gépi forgácsolónak tanulhatnak.

A jeles évforduló alkalmából egész héten tartó témahét gazdag programsorozata várta a diákokat. Részt vettek szépkiejtési versenyen, továbbá a 60 éves Ajkához és a 70 éves iskolához kapcsolódó vetélkedőn feltett kérdések megválaszolásában is megmérettettek. Az intézmény mindemellett nyílt napra invitálta a pályaválasztás előtt álló nyolcadik osztályosokat, akiknek lehetőségük adódott óralátogatásokat tenni. A hét közepén iskolatörténeti verseny zajlott. Azt követően a könyvtár otthont adott a Bod Péter Országos Könyvtárhasználati Verseny házi fordulójának és a 8. osztályos tanulóknak szervezett nyelvi verseny döntőjének.

A helytörténeti vetélkedő győztese az Okoskák csapata lett: Fekete Arnold, Bolla Alex Bence és Nagy
Máté István
Fotó: Györkös József/Napló

Pénteken már minden diák az eredményhirdetésre várt. A hatodik helyen végzett csapattól a harmadik helyezettig mindenki elismerő oklevélben részesült. A harmadik helyezést a 10. A osztály háromfős csapata, Kölcsei-Lakat Zalán, Molnár Kitti és Molnár Gergely szerezte meg. Az ünnepélyes díjkiosztó a helytörténeti vetélkedő élén kialakult pontegyenlőség okán okozott izgalmas perceket a résztvevőknek.

A 11. G osztályos Okoskák csapatában Bolla Alex Bence, Fekete Arnold és Nagy Máté István azonos pontszámot ért el, mint a szintén 11. G osztályos diákokból álló Vad békák csapatában játszó Dobai Brigitta, Jáger Vanessza és Nyírő Réka. A versenyben maradt két legjobb csapat tagjai így igaz-hamis táblát kaptak, és a kérdések elhangzását követő 15 másodperc gondolkodási idő utáni reakciójuk döntött a jó válaszokat illetően. Fej fej mellett haladtak a csapatok az utolsó kérdésig, végül a fiúk bizonyultak a leggyorsabbnak.

A Bod Péter könyvtárhasználati versenyen legjobban szerepelt három diák, Nagy Lili, Kalányos Dzsenifer Bianka és Bógár István képviseli az iskolát az országos verseny írásbeli fordulóján februárban. Az iskolatörténeti vetélkedőn győzött Tóth Réka és Nagy Angéla, második helyezett Rácz András Csaba és Kovács Gergő lett, harmadik helyen Vind Enikő és Magyaróvári Petra végzett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában