Dunai GeoTúra Projekt

2017.12.20. 13:34

A Káli- és a Tapolcai-medencében geoturisztikai fejlesztéseket terveznek

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a Dunai GeoTúra Projekt tájékoztató rendezvényét tartotta a közelmúltban. A találkozón ismertették a projekt főbb céljait, eseményeit, bemutatták a hazai és nemzetközi partnereket, az eddig elért eredményeket és szót ejtettek a Káli- és a Tapolcai-medencében tervezett geoturisztikai fejlesztésekről.

Borsos Renáta

 Korbély Barnabás, Knauer Anna,  Petróczi Imre a projekt bemutatón Fotó: Borsos Renáta

A megjelenteket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság nevében Petróczi Imre, szakmai igazgatóhelyettes köszöntötte, és bemutatta a rendezvény témáját, amely a földtani örökség kiaknázása a dunai geoparkok fenntartható és innovatív turisztikai fejlesztésében. A részletes projektismertetőt Knauer Anna, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ökoturisztikai szakreferense tartotta az érdeklődőknek. Előadásából kiderült, hogy a projekt pénzügyi forrását biztosító Duna Transznacionális Program prioritásai között az együttműködés hagyományos témái mellett megjelenik a környezetért és kultúráért felelős régió prioritás is, amelyen belül támogatást nyert a projekt. A program által kijelölt Duna régió országai ebben az együttműködésben hazánk mellett Ausztria, Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Horvátország, Szerbia és Románia. Maga a projekt 2017. január 1-től 2019. június 30-ig tart és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyarország társfinanszírozásával valósul meg. 

Korbély Barnabás, Knauer Anna, Petróczi Imre a projekt bemutatón Fotó: Borsos Renáta

A nemzetközi geoparkok ismertetése után a szakreferens bemutatta a magyar vonatkozású Bakony–Balaton UNESCO Geoparkot, amelyet a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság alapított és irányít. A geopark fogalmáról Korbély Barnabás a Bakony–Balaton Geopark csoportvezetője, tájékoztatta a résztvevőket. A cél, hogy földtudományi örökségüket, a kutatási eredményekkel együtt, élményszerűen és közérthetően tárják a nyilvánosság elé. Elsődleges a gazdag földtani örökség védelme, lokális partnerek felkutatása és bevonása illetve fenntartható geoturisztikai programok indítása a helyi közösségekkel együttműködve. A projekthez kapcsolható fejlesztésként, a terület vulkáni örökségének bemutatását segíti a monoszlói Hegyestű Geológiai Bemutatóhely belső kiállításának felújítása, egy új tanösvény kialakítása a Káli-medencében, illetve a Szent György-hegyi Bazaltorgonák és a Badacsonyi Geobotanikai tanösvény megújítása. A kezdeményezés célja továbbá a földtudományi értékek magas szakmai színvonalon történő bemutatása, geotermékek fejlesztése, valamint a résztvevő geoparkok geoturisztikai kínálatának összekapcsolása és közös promóciója, Dunai GeoTúra elnevezéssel. brm

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában