városkép-koncepció

2019.06.23. 16:48

Köztéri alkotások áthelyezéséről vitáztak Zircen

Fórumot hívott össze az önkormányzat a köztéri alkotások elhelyezési koncepciójának – mely tüskecsomag, ahogy az egyik résztvevő fogalmazott – megvitatására.

Müller Anikó Hanga

A fórumon szakmai és érzelmi érvek ütköztek

Fotó: Müller Anikó Hanga/Napló

Néhány köztéri alkotás mostani helyén nem fejti ki hatását, ezek áthelyezése ezért szükségszerű. A koncepció meghatározza a jövőbeni térrendet és javaslatot tesz a meglévő alkotások nagy részének áthelyezésére. A kiindulópont, hogy a köztéri alkotások eszmei kapcsolatban és művészeti összhangban álljanak a térrel, ahova kerülnek.

– A koncepció célja kettős, értékeli jelenlegi környezetünket, javaslatokat fogalmaz meg annak átalakítására, másrészt meghatározza az elveket, szakmai szempontokat, melyek mentén célszerű gondolkodni a jövőben a köztéri alkotások elhelyezésekor. Az átalakítással a cél az, hogy a jelenlegi állapotból egy még jobbat tudjunk létrehozni. Érthető, hogy ez az egykori szoborállítókat érzékenyen érintheti, s érzelmileg ragaszkodhatnak az alkotások jelenlegi helyükön tartásához, mondta Ottó Péter polgármester.

A szakmai érvekkel alátámasztott elemzést, melyet Szűcs István Miklós helyi képzőművész, művészettörténész készített, Várszegi Bernadett főépítész ismertette, kiemelve, a fórum lehetőség az építő jellegű javaslatok számbavételére. Ha döntés születik a koncepcióról, teljesen megváltozik a városkép.

A fórumon szakmai és érzelmi érvek ütköztek
Fotó: Müller Anikó Hanga/Napló

A városháza előtti térről például a Széchenyi, Kossuth mellszobor és az aradi vértanúk emlékét őrző kopjafa átkerülne a főtéri ligetbe, szoborparkot alkotva. Helyükre visszaállítanák Martinelli Jenő monumentális Hősök emlékművét, melyet 1964-ben bontottak szét, mert nem egyezett a mellé épített pártház szellemiségével – ekkor ez sokaknak fájó érzés – és helyezték el az egykori királyi udvarház helyére. A város tervezi e terület történelmi emlékhellyé nyilvánítását, ez is indokolná az emlékmű áthelyezését.

Elhangzottak a témáról érzelmektől fűtött pro és kontra vélemények. Volt, aki erősítette, a Széchenyi, Kossuth, Petőfi utcák találkozása indokolja e szobrok ottlétét, volt, aki szerint ez ál-eszmeiség. A szakmai vélemény alapján a mellszobrok egy sétányon inkább megszólítják az embereket, mint szétszórva egy téren.

A helyi művészetis diákok látványtervet fognak készíteni a javasolt változtatásokról, szeptemberben szakemberek közreműködésével pedig a város lakói egy sétán ismerhetik meg azokat. A koncepció egy hosszabb távon megvalósítható elképzeléscsomag, mely több éves távlatban tervezhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában