tudatos szabotázs volt?

2019.09.10. 07:00

Másodfokon folytatódik a miniszterelnöki interjú meghamisításának pere

Pénzbüntetésre ítélte a bíróság első fokon a miniszterelnöki interjú meghamisításával vádolt szerkesztőt.

Marton Attila

Az ügyészség információs rendszer vagy adat megsértése bűntettével vádolta a Napló korábbi digitális menedzserét, F. G.-t, aki az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét. A hétfői tárgyaláson az ügyész a perbeszédében azt mondta, a módosítás végrehajtására több óra állt a vádlott rendelkezésére. A védő ezt vitatta, szerinte a vádhatóság álláspontját alátámasztó digitális nyomot – az interjú átírására használt szövegdoboz azonosítóját – a szakértők nem találták meg a vádlott számítógépén.

Az ügyész elmondta, a szakértői vélemények szerint nem volt arra utaló nyom, hogy távoli hozzáféréssel, vagy más módon beavatkoztak volna a vádlott számítógépén. A védő közölte, rosszindulatú beavatkozásra utaló nyomokat – erre irányuló kérés hiányában – az igazságügyi informatikus szakértő nem keresett, csak általános víruskeresést futtatott, valamint más szerkesztőségi gépet a vádlottén kívül nem vettek vizsgálat alá.

A vádhatóság pénzbüntetés kiszabását és a lapszerkesztői foglalkozástól való határozott időre szóló eltiltást indítványozott, míg a védő a terhelt felmentését kérte. F. G. az utolsó szó jogán arról beszélt, az újságírói szakma egyik legnagyobb szégyene a hamisítás, amelyet nem követett el. Szerinte az interjú módosítása egy tudatos, megtervezett szabotázs volt.

Az első fokon eljáró Veszprémi Járásbíróság bűnösnek találta a vádlottat, akit 240 ezer forint pénzbüntetésre ítélt, valamint az eljárás során felmerülő mintegy egymillió forintos bűnügyi költség megfizetésére kötelezte. Az ítéleti tényállás szerint a vádlott egy szabadságon lévő kolléga jelszavát használva lépett be a szerkesztőségi rendszerbe és módosította több helyen az Orbán Viktor miniszterelnökkel készült interjú szövegét, amely a Fejér Megyei Hírlapban jelent meg 2016. december 24-én. Szilágyi István bíró az ítéletnél enyhítő körülményként vette figyelembe az eljárás kezdete óta eltelt időt, a vádlott büntetlen előéletét, és hogy kiskorú gyermekeket nevel.

Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést. Az eljárás másodfokon a Veszprémi Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában