Igyekeznek jó példát mutatni

2019.08.05. 20:09

Mezőlaki fesztivál a környezettudatosság jegyében

Nagyszabású programkínálattal, látványos, szórakoztató játékokkal, elemekkel, finom ételekkel és neves fellépőkkel ünnepeltek a gondos, takaros faluban.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az önkormányzat szombaton tartotta meg az évek óta MezőlakFest-ként elnevezett falunapját. Nagy Gábor polgármester elárulta, nem nagyzolásból hívják fesztiválnak, hanem hogy egyedivé tegyék a magát egyre jobban kinőni látszó, önerőből, helyi bevételekből megvalósuló, nagyszabású rendezvényt, amin jellemzően 1500-2000 ember fordul meg. Felidézte, tavaszi szemétszedési akciójuk során 50-60 köbméternyi hulladékot szedtek össze a környéken.

Nagy Gábor polgármester fiaival a mezőlaki falunapon
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Bízik benne, hogy a jó példával irányt mutathatnak a jövő nemzedéknek. Az idei falunapon ökotermékekkel, cukornádból és bambuszból készült, teljesen lebomló termékekkel váltották ki a műanyag tányért és poharat.

A faluvezető megnyitó beszédében kiemelte, ez az ünnep erősíti az összetartozást, a közösséget.

A környező településekről is sokan ellátogattak a sokféle szórakozási lehetőséget biztosító mezőlaki fesztiválra Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Megmutatja, hogy van múltunk, amire büszkék lehetünk és van jövőnk, amiért érdemes dolgozni, együttműködni. Az utóbbi években sokat tettünk a község fejlesztéséért: igyekeztünk kiteljesíteni az infrastruktúrát, egy vonzó, kellemes komfortérzetet biztosító települést kialakítani. Falunk több azonban, mint házak halmaza: az itt lakó emberek közössége, egysége.

A közösség jóléte pedig nemcsak a materiális dolgokon múlik, hanem összefogáson, mindannyiunk közös érdekeinek felismerésén és az egyéni érdekek másodlagossá tételén. Vitathatatlan, hogy a vidéket sújtó legnagyobb probléma napjainkban is a munkanélküliség és az elöregedés, a fiatalok elvándorlása. Ha passzívak vagyunk, és nem teszünk semmit a közösségért és a közösségen keresztül saját magunkért, megpecsételjük sorsunkat és olyanok leszünk, mint a rosszul megkötött szalmabála: szálait szétfújja a szél.

Délelőtt gyermekprogramokat kínáltak a játéksátorban, délben MC Arnie zenéjére térítésmentesen fogyaszthatták el a résztvevők a változatos ebédet, amit tizenhárom csapat, plusz az önkormányzat gulyáságyúban készített el a főzőverseny keretében.

A rendezvénysátorban sokan kíváncsiak voltak a fellépőkre
Fotó: Laskovics Márió/Napló

A kultúrházban hajfonást és -festést, mozgó szimulátorokat és greenbox fotózást, a község központjában például vízi dodzsemet, kamionos kalandparkot, pedálos autókat, ládavasutat, extrém hintát, trükkös bringákat és buborékfújást, a focipályán pedig ugrótornyot és pónilovaglást próbálhattak ki az érdeklődők, mindezt ingyenesen. Minden korosztály találhatott tehát elfoglaltságot magának.

A nagy sátorban fellépett a helyi nyugdíjas klub, Tóth Tünde, az akrobatikus Rippel testvérek francia revü showműsorral, Csengeri Attila és Gregor Bernadett, Opitz Barbi, a Grácia hegedű trió, Charme, valamint Peter Sramek. A LED zsonglőr showt követően a Hídvégi Band mulatós zenéjére csápolhatott a közönség, végül világító lufik felengedésével zárult a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában