gyakorlat

2018.10.12. 07:00

Nappal és éjszaka is ment a tűzharc a Bakonyban

Nappali és éjszakai körülmények között hajtottak végre századszintű éleslövészetet a Bátor Harcos 2018 hadgyakorlaton részt vevő magyar katonák.

Balogh Ákos

Fiktív harchelyzetben gyakorolják a fegyverek használatát a Bocskai Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái a napokban a bakonyi lőtéren

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mint arról már beszámoltunk, szinte egész októberben zajlik a bakonyi lőtéren a Magyar Honvédség kiemelt jelentőségű gyakorlata, a Bátor Harcos 2018, és ennek részeként a NA-TO számára felajánlott MH Zászlóalj Harccsoport időszakos készenlétének ellenőrzésére történő felkészülés is.

Fiktív harchelyzetben gyakorolják a fegyverek használatát a Bocskai Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái a napokban a bakonyi lőtéren
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elmúlt napok harcászati gyakorlatainak részeként század-éleslövészeti feladatokra is sor került. Ezeket nem csak nappal, hanem sötétedés után is végrehajtották a Bocskai Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái. A fiktív harchelyzet forgatókönyve alapján többek között BTR-80-as harcjárművekkel, aknavetőkkel, páncéltörő rakétás alegységgel kiegészült századok egy hagyományos és aszimmetrikus hadviselésre jellemző konfliktusba kerültek, melyet kizárólag a fegyverek használatával tudtak leküzdeni.

A műveletek fontosságáról Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka elmondta: nagyon fontos mérföldkő, hiszen az összekovácsolódást követően a századok éleslövészet keretében tudták bizonyítani, hogy felkészültek a harc megvívására

Az ellenőrzés, melyre készülnek, egyébként háromévente ismétlődik, és minden alkalommal több mint ezerhétszáz kritériumnak kell megfelelniük a katonáknak, ami nemcsak a NATO-szövetség számára, de a haza védelmében is fontos képességek megfelelő szintű tudását igazolja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában