megye hét csodája

2019.07.22. 07:00

Páratlan geológiai csoda a Bakonyban

A megye hét legszebb természeti csodáját keressük, olvasóinktól július 27-ig várjuk a szavazatokat.

Borsos Renáta

Fotó: Szauer Annamária/veol.hu

A hazánk egyik leglátványosabb földtani értékeként számon tartott Úrkúti őskarszt Ajkától tíz kilométerre található a Csárda- hegy oldalában.

Az 1951 óta természetvédelmi oltalom alatt álló, Európában is egyedülálló őskarsztot az Állami Földtani Intézet szakemberei javasolták természeti értéknek. A különleges földtani képződmény kedvelt látogatóhelye a természetjáróknak.

Fotó: veol.hu

A körülbelül egy kilométer hosszúságú Csárdahegyi-tanösvény egy könnyed sétával bejárható. A terepet csupán a szintkülönbség nehezíti, két hosszabb falépcső vezet le a magas sziklákkal körülölelt katlan melyére.

Fotó: veol.hu

A különleges jura kori földtani képződmények között a helyszínen egykoron mangánércet bányásztak. Az utóbb említett tevékenységnek köszönhetően láthatóak ezek a képződmények. A kőzeteken vöröses színű, vas-oxidos leválást, illetve a rózsaszínes mészkőben tengeri állatok lenyomatait, mészvázas kiválásait lehet megfigyelni.

Egyedülálló geológiai csodát rejt az Úrkúti-őskarszt, amely sajátos mikroklímával rendelkezik
Fotó: Borsos Renáta/Napló

A geológiai csoda sajátos mikroklímával rendelkezik. A katlan alján mindig pár fokkal hűvösebb van, mint a képződmény többi részén. A nyári hőségben kifejezetten kellemes ez a hatás, felüdülés a mélyben tartózkodni. A sziklafalak alját benépesítették a mohák és páfrányok. Több védett növényfaj is otthonának választotta a sziklás területet, mivel kedvelik a nyirkos, hűvös, klímát.

Fotó: veol.hu

A látogatók a katlan legalján, ahol már alig van napfény, még egy barlangot is szemügyre vehetnek.

Fotó: veol.hu

A vadregényes, romantikus közeg azon túl, hogy vonzza a turistákat, nemegyszer szolgált már egyedi helyszínként esküvői fotózáshoz. A cél tulajdonképen bármi lehet, egy a lényeg: ne mondjanak le a megtekintésével járó páratlan élményről!

Fotó: veol.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában