Javaslatokat várnak

2019.01.16. 11:00

Programsorozatot készítenek az emlékévhez Pápán

A város képviselő-­testülete a 2019-es esztendőt a holokauszt pápai áldozatainak emlékévévé nyilvánította a helyi zsidó lakosság elhurcolásának 75 évvel ezelőtti eseményeire emlékezve, az áldozatok előtt tisztelegve. Az önkormányzat többek között az emlékév pontos elnevezésére is várja a helyi lakosság javaslatait – jelentette be Áldozó Tamás polgármester.

Polgár Tibor

Pápán az idei emlékév a helyi zsidó közösséget ért veszteségek előtt tiszteleg Fotó: Polgár Bettina

A papa-ma.hu tájékoztatása szerint Áldozó Tamás úgy fogalmazott: a holokauszt a város történelmében a legnagyobb tragédiák egyike, aminek több ezer pápai esett áldozatul. Ennek emlékére egész éves rendezvénysorozatot szervez az önkormányzat a 75. évfordulón.

Pápa polgármestere felhívást intézett a városban élő lakossághoz, intézményekhez, közösségekhez, hogy fogalmazzák meg azokat a javaslatokat, amelyekkel ehhez az emlékévhez csatlakoznának.

– Azt kérjük, mondják el, milyen módját szeretnék látni a megemlékezésnek, mi pedig a beérkezett javaslatokból és az önkormányzat saját terveiből összeállítjuk az éves rendezvénysorozatot. A javaslatokat január 25-ig kérjük eljuttatni a városházára, akár e-mailben, személyesen vagy levélben – közölte Áldozó Tamás.

Pápán az idei emlékév a helyi zsidó közösséget ért veszteségek előtt tiszteleg Fotó: Polgár Bettina

A polgármester hozzátette, az emlékév pontos nevére is várják a javaslatokat, mivel elmondása szerint a szavaknak, szókapcsolatoknak is lehet jelentőségük. Az önkormányzat azt a megfogalmazást szeretné választani, amely méltó a mártírok emlékéhez, és széles körben elfogadható ma Magyarországon, illetve az áldozatok családjai számára. Áldozó Tamás megjegyezte, a 18–19. században Pápa volt az egyik legjelentősebb központja a hazai zsidóságnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában