Fejlesztési lehetőség falvaknak

2019.08.02. 12:00

Százmilliókat kaptak Veszprém megye kistelepülései

Nagyon sikeresen szerepelnek a Magyar Falu Program pályázati felhívásain Veszprém megye kistelepülései. A két, orvosi alapellátáshoz kapcsolódó pályázat esetében közel 235 millió forint értékű állami támogatás érkezik a megyébe.

Juhász-Léhi István

A marcaltői orvosi rendelő több mint 56 millió forintból újult meg teljeskörűen Fotó: Polgár Tibor/Napló

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos sajtótájékoztatóján azt is elmondta: az orvosi eszközök beszerzésére vonatkozó kiírás esetében rendkívül magas, 98 százalékos volt a Veszprém megyei települések sikeres szereplése, azaz 46 beadott pályázatból 45 település nyertesként került ki. Ez összesen 109,2 millió forint állami támogatás, amelyet a 45 kistelepülés orvosi eszközök beszerzésére fordíthat.

Egyebek között EKG-berendezésre, defibrillátorra, valamint további létfontosságú orvosi eszközökre fordíthatják az összeget.

Az orvosi rendelők felújítására, építésére vonatkozó pályázati konstrukcióban tíz Veszprém megyei település örülhet, kilenc esetben rendelőfelújításról, korszerűsítésről beszélhetünk, de a megyében egy új orvosi rendelő is épülhet. A rendelők megújítására több mint 115 millió forintot kap a megye, miközben további 8,2 milliót fordíthat két további nyertes település bútorok beszerzésére.

Veszprém megye kistelepülései a Magyar Falu Program aktív résztvevői, amelyek sikeresen használják ki Magyarország kormányának a pályázatokon keresztül nyújtott támogatását az ötezres lélekszám alatti kistelepülések számára, hangsúlyozta Gyopáros Alpár kormánybiztos.

Nem mellékesen kilencmilliárd forint értékben újabb négy pályázati felhívást tesz közzé a kormány a Magyar Falu Programban, amelyben önkormányzati temetők és óvodaudvarok fejlesztésére, valamint közterület-karbantartási eszközök beszerzésére lehet pályázni. Az augusztusban induló négy felhívásra az ötezernél kisebb lélekszámú kistelepülések pályázatait vár­ják, a temetők fejlesztése esetében pedig a helyi egyházközségek is pályázhatnak.

Borítófotónkon a megújult marcaltői orvosi rendelő Fotó: Polgár Tibor/Napló

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában