Szent József

2019.05.02. 16:00

Szentmisét tartottak Pápán a dolgozókért

Szent József oltalmazó és közbenjáró szerepe ma, a kétkezi munka alulértékelése idején is iránymutató példa lehet a krisztusi nagykorúságra vezető úton.

Laskovics Márió

Május elseje katolikus egyházi ünnep is, munkás Szent József, a munkások védőszentje, Jézus nevelőapja tiszteletére. XII. Piusz pápa 1955-ben nyilvánította május 1-jét Munkás Szent József emléknapjává. Ennek megfelelően a Szent Anna-plébánia szerdán szentmiséket tartott a dolgozókért, délelőtt a Szent József-kápolnában, este a Szent Anna-templomban. Salgó Ferenc kanonok-plébános szentbeszédében úgy fogalmazott, akárcsak hajdanán, az emberek manapság sem tartják nagyra a kétkezi munkát.

– Bennünk van ez a gyarlóság, hogy hajlamosak vagyunk lesajnálni a gyári munkásokat, pedig a Jóisten másként értékel minket. Józsefről a názáretiek lemondóan nyilatkoznak, de Isten mégis tevékeny, igaz férfinak tekinti, olyan kiválónak, akire rá meri bízni szeretett fiát, és Máriát. Fontos, hogy mi is nagyra értékeljük a szerepét. József nemcsak az Úr Jézus nevelőapja, és a Szűzanya gondviselője, jegyese, hanem az Anyaszentegyház fő védőszentje is. Hiszen az egyház a Földön tovább élő Krisztus, aminek mi szintén tagjai vagyunk – mondta az atya.

Salgó Ferenc kanonok-plébános Szent József oltalmazó és közbenjáró szerepét hangsúlyozta a dolgozókért felajánlott szentmisén
Fotó: Laskovics Márió

Salgó Ferenc kanonok-plébános kiemelte, kérjük bizalommal Szent József oltalmát, hiszen annak ellenére, hogy nagyon egyszerű körülmények között élt, ácsként kétkezi munkájával tette teljesebbé mások életét, szorgosan cselekedte az Isten akaratát, gondoskodott a családjáról. Nem véletlenül választották a volt Kilián-lakótelepi kápolna védőszentjéül, ugyanis hathatós oltalmazó, pártfogó, közbenjáró a krisztusi nagykorúságra való növekedés útján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában