Apáik földjén táboroztak

2018.08.22. 11:30

Szivacskardokkal és vízi bombákkal keltek harcra Lovászpatonán

Ötödször rendezett nagy sikerű nyári gyermektábort a Lovászpatonai Baráti Kör.

Polgár Tibor

A táborozó fiatalok a méhészkedéssel is megismerkedhettek Fotó: Tóth Erika

Apáink szülőföldje

Bartha Lászlóné Borsó Katalin helytörténész, a Lovászpatonai Baráti Kör Közhasznú Egyesület elnöke a Naplónak nyilatkozva kifejtette: a faluból elszármazottak gyerekeinek, unokáinak immár hagyományos találkozóhelyévé vált a lovászpatonai kastélypark, ahol az Apáink szülőföldje – Lovászpatona nevet viselő nyári táborban szerezhetnek életre szóló élményeket az itt élő és az ország minden részéből, például Budapestről, Szolnokról, Egerből, Ugodról hazalátogató fiatalok. A táborozók idén is a festői szépségű park fáinak árnyékában, jurtákban és turistasátrakban elszállásolva, természetes környezetben élvezhették a változatos programokat. Többek között reggeli torna, vízifoci, judo- és kézműves foglalkozás, üvegfestés, sportlövészet szerepelt a kínálatban.

A táborozó fiatalok a méhészkedéssel is megismerkedhettek Fotó: Tóth Erika

– A kis csapat tagjai ellátogattak a szomszédos Vanyolára, hogy megismerkedjenek a családi munkamegosztásra épülő helyi sajtmanufaktúra működésével. Teheneket, kis borjakat simogathattak, végigkövették a tej útját a fejéstől kezdődően a joghurt, a túró, a sajt elkészültéig. Természetesen a kiadós kóstoló sem maradt el. A vanyolai Laki család tagjai szemléletes foglalkozást tartottak a méhészkedés rejtelmeiről, a méz jelentőségéről, majd a gyerekek mézes puszedlit készítettek, gyúrtak és sütöttek. A tábor fénypontja a kivívott fényes harci győzelem volt a Lovászpatonai Kaganátus Avarok Nyilai Íjász Tizede kagánjának, Nagy Lászlónak a vezetésével, valamint az íjászok segítségével. A csatában a táborozók hősies küzdelemben, szivacskardokkal és vízi bombákkal védték meg zászlójuk becsületét a betolakodó, állig felfegyverzett döbröntei Himfy Bandérium lovagjainak támadásától – tekintett vissza Bartha Lászlóné Borsó Katalin.

Ingyenes volt a tábor

Hozzátette, a nagy meleg ellenére idén sem maradhatott el a tábori „Ki mit tud?”, melynek során a falu lakóinak szórakoztatására vidám, színvonalas műsort adtak elő a gyerekek. A táborozók ellátását, felügyeletét, az éjjeli őrszolgálatot, a programok lebonyolítását a lovászpatonai civil szervezetek és a baráti kör összefogásával helyi, illetve elszármazott aktivisták, pedagógusok biztosították. A részt vevő fiatalok számára ingyenes tábor költségeit a Lovászpatonai Baráti Kör idén is saját forrásaiból fedezte.

– A hazaszeretetnek, a hon­ismeretnek e sajátos, táborokon keresztül történő népszerűsítése egyedi színfolt a mai magyar gyakorlatban. Ennek helyi tanulmányozására, a tapasztalatok összegzésére érkezett táborunkba Mátyus Aliz író, szociológus és Balogh­né Uracs Marianna, az NMI Művelődési Intézet Veszprém megyei irodájának vezetője, akik nagy elismeréssel szóltak a látottakról – jegyezte meg a Lovászpatonai Baráti Kör Közhasznú Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában