Kegyes volt az időjárás is

2019.10.03. 17:30

A nyár és az ősz terményeit ünnepelték Vászolyon

Az eseményt az önkormányzat, a civilek és helyiek szervezték meg. Rózsahegyi Tibor polgármester Henn Istvánnéra, az ünnep ötletgazdájára emlékezett.

Kovács Erika

A terményünnep zöldségének nevezték el a mángoldot, a belőle készült finomságokat a Vászolyi Baráti Kör asztalánál lehetett megkóstolni Fotó: Vászolyi önkormányzat

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Rózsahegyi Tibor polgármester köszöntőjen emlékezett a fiatalon elhunyt Henn Istvánné Marikára, aki elindította a terményünnepet öt évvel ezelőtt. Tiszteletére Marika barátai, Beretvás Tamás és Lázár Ibolya emléktáblát készíttettek, amit a mostani ünnepen bemutattak. A tábla Beretvás Csanád és Major Janka szobrászművészek alkotása.

Kegyes volt az időjárás is a vászolyiakhoz, nyárra emlékeztető időben ünnepeltek a helyiek, és a vendégek a festői faluban, ahol ki mivel tudott, azzal járult hozzá a kitűnő hangulathoz. Léman András falugondnok irányításával önkéntesek állították a sátrakat, asszonyok készítették elő a kézművesek, árusok standját, és a vendégváró asztalokat. Mások a templomba hordott zöldségektől és gyümölcsöktől roskadozó kosarakat, és virágokat rendezték, növénykompozíciókat alkottak, zöldségkoszorút emeltek a Faluszín oszlopaira.

Az ünnep a templomban Pintér Tamás Pius atya terményáldási szentmiséjével kezdődött, amelyet a rákospalotai Árpád-házi Szent Margit Plébánia Claritudo kórusának fellépése tette még ünnepélyesebbé. A termények megáldása után a kosarakat a templom előtt lovas kocsira tették, majd a menet a balatonfüredi borlovagok, a helyiek, valamint a vendégek kíséretével faluszerte bemutatta az idei gazdag termést, a sokféle gyümölcsöt, zöldséget. A körséta vidám hangulatát a Bácsi Gabriella vezette Balatonfüred Néptánc Együttes (BNE) fokozta. A fogat, illetve a menet aztán a kézművesek sátraival karéjozott faluház udvarán tette le a terményeket a tökparádét bemutató színpadnál, ahol a kitűnő műsorról a pécselyi óvodások, és a BNE gondoskodott. Közben a kondérokban rotyogott a gulyás, mellé kemencében sült hurkát, kolbászt is kínálták.

A terményünnep zöldségének nevezték el a mángoldot, a belőle készült finomságokat a Vászolyi Baráti Kör asztalánál lehetett megkóstolni Fotó: Pesthy Márton/Napló

Különlegesség volt a mángold, amit a terményünnep zöldségének neveztek, az ebből készült finomságokat a Vászolyi Baráti Kör asztalánál lehetett megkóstolni, ahol olvasni is lehetett erről az egészséges zöldségről. Sokan felkeresték a táncházat, ahol a Magyarhang Zenekar, és Kucsera Réka néptáncművész, a pozsonyi Ifjú Szívek Táncszínház művésze garantálta a kitűnő hangulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában