természet

2019.07.09. 11:00

Túrázás, élmény és kaland – Veszprém megyében is találhatunk geoládákat

Káldi Géza nyugdíjas természetjáró az első geoládát 2009 őszén találta a padragi szikláknál. Elmondta, a kereséshez szerencse és türelem is kell.

Tisler Anna

Ezredik geoládáját találta meg nemrég Káldi Géza, a Bánki Donát Természetbarát Egyesület örökös tiszteletbeli elnöke, aranyjelvényes túravezető, túraversenyek győztese. A hetvenes évei közepén járó középiskolai tanár érdeklődik az újdonságok iránt, így Magyarországon ismertté válása után rövid időn belül megkedvelte a geocachinget, amely a természetjárást és a műholdas helymeghatározást egyesíti. Ma már sok követője van a hobbinak, több mint 4500 ládát helyeztek ki magyarok, és a ládakeresőket a Magyar Geocaching Közhasznú Egyesület fogja össze.

Ládát csak olyan személy helyezhet el, akinek legalább már 75 megtalálása van. Káldi Géza elmondta, a geocaching lényege, hogy egy játékos elrejt egy ládát olyan helyen, amelyet a szépsége, a természeti környezete, a történelmi kötődése miatt érdekesnek tart. Ez a geocache, magyarul geoláda. A hely pontos koordinátáit GPS-szel rögzíti, majd a látnivalóról egy ismertetőanyagot állít össze. Ez a szerkesztők jóváhagyása után megjelenik a geocaching.hu honlapon, ahonnan bárki letöltheti az adatokat navigálásra alkalmas készülékre, és annak segítségével megkeresi a geoládát. A ládának vízhatlannak kell lennie. Benne – néhány kisebb ajándék mellett – egy látogatói napló található, amelybe a megtaláló beírja az időpontot és a játékban használt nevet.

Káldi Géza Fotó: Györkös József

Káldi Géza elmondta, már Magyarországon is hódolnak ennek az új technikai sportnak. A ládakeresés közben kalandok is történnek. A Veszprém közeli Tekeres-völgyben sziklák között van a láda. Az elhelyező figyelmeztetésként odaírta, a két szikla között hajolj ki, ha nagy vagy, nem fog sikerülni, ezért vigyél magaddal kicsit. Sümegen a Fehérköveknél úgy volt lelógatva a láda, hogy a vár felé nézzen. Egy szegedi házaspárral találkozott, akik hiába keresték a ládát. Az ajkai természetjáró segített Szalai József kollégájának, sporttársának felmászni, majd ők egyből megpillantották azt. Néha az is elég az eltévedéshez, ha rossz szögből néznek fel. A kereséshez szerencse és türelem is kell. Káldi Géza az első ládát 2009 őszén találta a padragi szikláknál. Az útra mindig visz magával kisebb ajándékokat, és vesz is ki magának emlékbe.

Az ezredik találatot követően is fáradhatatlanul járja a helyeket, hódol a testet és szellemet megdolgoztató szenvedélyének.

A Bánki természetjáróiból alakult meg a ládakereső szakosztály, amelynek tagjai között van néhány fiatal, de többségben inkább a modern technikát is ügyesen használó idősebbek a tagjai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában