A tétlenség gyengít, a mozgás erősít

2018.10.25. 11:00

Új tornaterem nyílt időskorúak számára

Az Egészséges Nemzetért Sportegyesület október elején nyitotta meg egészségmegőrző tornatermét Veszprémben, a Haszkovó utca 16-ban. A nonprofit egyesület sikeresen pályázott edzőgépek vásárlására az Emberi Erőforrások Minisztériumánál.

Molnár Sándor

Öt szobabiciklit, egy evezőpadot és egy sífutógépet szereztek be a pályázat segítségével

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az új gépparkot kifejezetten az idős emberek igényeinek megfelelően állították össze. Ezek a gépek nem igényelnek nagy erőkifejtést a használójuktól. A vásárolt szobabiciklik is a legújabb típusúak, amelyek kialakításánál már a gerinc védelmére is odafigyeltek a gyártók.

Öt szobabiciklit, egy evezőpadot és egy sífutógépet szereztek be a pályázat segítségével
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Alapvető célunk az, hogy segítsünk megőrizni a nyugdíjas emberek egészségét. Tegyük fel, hogy egy nyugdíjas hetven évig él, de ha egy kicsit odafigyel magára és mozog, mert a mozgás jobb, mint bármilyen gyógyszer, akkor hetvenöt, nyolcvan évig is elélhet. Ráadásul a mozgás a szellemiséget is „gyógyítja” – fogalmaz Balogh László, a sport­egyesület elnöke. Azon túl, hogy az ideérkezők felügyelet mellett sportolhatnak, még a helyes életmódról is kapnak tanácsokat azzal kapcsolatban, hogy hogyan étkezzenek, hogyan szedjék a gyógyszereiket és mire vigyázzanak.

– Itt egy olyan csapat jött össze, ahol segítjük a betegeket, hiszen minden idős embernek van már valamilyen baja. Én pedig az élő recept vagyok – meséli Paulik Györgyné. A 86 éves Ilonka néni, aki a kórházban volt egykor főápolónő, folyamatosan tanul azóta is, és szívügyének tekinti, hogy segítsen másokon. – Figyelembe veszem a program beállításánál, hogy csak a betegségének és a korának megfelelő mozgást végezzen a gépet használó, és nézem a pulzust is, mert van egy határérték. Más a határ egy mozgásszervi betegségben szenvedőnél vagy egy szívbetegnél. Megnézem a leleteket és aszerint vigyázok az ide érkezőkre, és kérem, hogy a háziorvosukkal is beszéljék meg és kérjék ki a véleményét az itteni mozgásról. Betartjuk a fokozatosság és a rendszeresség elvét. Készülök egy táblát is kitenni: „A tétlenség gyengít, a mozgás erősít, a túlzás káros” felirattal – teszi még hozzá Ilonka néni. Az egészségmegőrző tornaterem, ahová harmincan járnak, közösségformáló szerepet is betölt, ahol gyakran alakulnak ki barátságok is. Jelenleg kilenc gép várja heti háromszor, hétfőn, kedden és szerdán a mozogni vágyó nyugdíjasokat a Haszkovó utcában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában