A legélőbb sváb hagyomány

2019.12.31. 07:00

Úrkúton karácsonyi énekkel köszöntötték Jézus születését a gyerekek

A legélőbb, legmegtartottabb helyi sváb hagyomány a településen a Christkindl. A karácsony előtti napon Jézus születésének örömére négy lány és egy fiú aktuális szerepkörben, gyönyörűen díszített sváb viseletbe öltözve végigjárja ilyenkor a falu házait, mindenhol be­bocsájtást kérve.

Tóth B. Zsuzsa

Négyen a Christkindl hagyományát éltető gyermekek közül,akik díszes sváb viseletbe öltözve járták végig a falut Fotó: a szervezők

A gyerekek ismert karácsonyi énekkel köszöntik a kis Jézus születését, az éppen meglátogatott család kívánságára németül vagy magyarul.

A hagyományt még a háború alatt is folytatták, az 1950-es években sem maradt abba. Később volt néhány éves kihagyás, majd szerencsére ismét feléledt.

Idén is útnak indultak a gyerekek, reménykedve, hogy az időjárás is kegyes lesz hozzájuk. Hajnalban keltek öltözködni, reggel áldásban részesültek a templomban, majd – dacolva a széllel, később pedig a fáradtsággal – bejárták a település utcáit, hogy örömet és boldogságot vigyenek a családokhoz.

Öten a Christkindl hagyományát éltető gyermekek közül,akik díszes sváb viseletbe öltözve járták végig a falut Fotó: a szervezők

Végül az éjféli misén zárták ezt a csodálatos hagyományt. Az idei Christkindl résztvevője Bécsi Dzsenifer, Hujber Száva, Horváth Bianka, Lipp Rebeka és Lipp Máté volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában