Kultúra

2016.03.26. 16:00

Balatoni helytörténészek találkozása a Helkán

A magyar tengert övező települések amatőr helytörténeti kutatói, helytörténészei, települések ismerői, lokálpatrióták, a tó szerelmesei találkoztak immár második alkalommal, idén elsőként a Helka sétahajón tartott szakmai rendezvényen. A Siófoktól Keszthelyig haladó üzemjáraton csaknem 50 meghívott vett részt a II. Balatoni Helytörténészek Össztalálkozóján.

Jákói Bernadett

A Balatoni Hajózási Zrt. Helka nosztalgiahajója nagypénteken indult el a téli pihenőhelyéről, Siófokról Keszthelyre, hogy készen állhasson a keszthelyi kikötőben a tavaszi hajóidény másnapi megkezdésére. – Ezt a lehetőséget kihasználva szerveztük meg, hogy a balatoni helytörténészek napját összekössük az üzemjárat útjával. Így, menetrenden kívül, szakmai rendezvénynek is helyet adott a sétahajó, a résztvevők nagy örömére – mondta el a balatonedericsi Takács Gábor, a program ötletgazdája, aki maga is településkutató, programszervező.

Csizmazia Mártont, Tihany településtörténészét üdvözli a Helka fedélzetén Takács Gábor, a rendezvény főszervezője
Fotó: Jákói Bernadett

A rendezvény célja, hogy összekösse mindazt a kutatótársadalmat, akik a Balatonhoz köthető valamennyi témát feldolgozva ismerhetik meg egymás érdeklődési körét, kutatási területeit, azzal a nyílt céllal, hogy a jövőben közös munkák, tanulmányok születhessenek az itt megszerzett ismeretségekből. A hajó fedélzetén, a csaknem ötórás út alatt folyamatos idegenvezetést hallhattak a résztvevők: az éppen aktuális partszakasz mellett elhaladva mutatták be a látható érdekességeket, szinte élő panorámaképben megjelenítve az elmondottakat. Balatonaligától Keszthelyig, majd a déli part Balatonszentgyörgytől Siófokig tartó szakaszán képviselték a részt vevő előadók a településeket.

A találkozó a sajátos, hamisíthatatlan balatoni halászlé közös elfogyasztásával zárult, ami egyrészt jelképül is szolgálta a Balaton iránti elkötelezettek közös gondolkodását, a magyar tenger és a jövő nemzedékének érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!